Kudüs Şehir Planlama Komisyonu'nun perşembe günü toplanacağını bildiren ordu
radyosu, toplantının gündeminde, Doğu Kudüs'teki
İsrail yerleşimlerinden Gilo'da yapılması öngörülen kamu binalarının bulunduğunu kaydetti.
Komisyonun
ABD'nin bu konudaki itirazlarına rağmen toplanacağını hatırlatan radyoya göre, toplantının gündemine bakıldığında, Kudüs Belediyesi sınırları içinde herhangi bir inşaatın durdurulduğu gözlenmiyor.
Radyo,
komisyon toplantısının gündeminde, Gilo'nun
batı kesiminde, ormanlık park alanının yanında kamu binalarının inşa edilmesinin bulunduğunu belirtti, ancak bu binaların ne amaçla kullanılacağı konusunda bilgi vermedi.
Söz konusu alanda yapılacak kamu binalarından birinin sinagog, diğerinin de okul olacağı yolunda spekülasyonlar bulunuyor.
Gilo'da ilk planlı inşaat çalışmaları,
Filistinlilerin arazilerinin ele geçirilmesi sonrası 1993 yılında başlatılmıştı.
Haberde, kamu inşaatlarına olanak vermek üzere halen
Hazine Arazileri İdaresinin uhdesinde bulunan alanın
İmar (
Konut) Bakanlığınca istimlak edileceği de kaydedildi.
Ordu radyosu, komisyon toplantısının gündeminde, Doğu Kudüs'te 5 ayrı inşaat izninin daha görüşülmesinin yer aldığını, bunların Cebel Mukabir ve Şuhafat gibi Arap mahallelerindeki mevcut inşaat alanlarının genişletilmesine yönelik olduğunu da duyurdu.
Aynı komisyonun, geçen ay, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'i ziyareti sırasında, Doğu Kudüs'ün Ortodoks
Yahudiler'in yaşadığı mahallesi Ramat Şlomo'da 1600 konutluk projeyi onaylamasından sonra ABD ile yaşanan krize de dikkati çeken ordu radyosu, o dönemden bugüne komisyonun toplanmadığına işaret etti.
Radyoya konuşan
Başbakanlık yetkilileri de komisyonun toplanmamasının geçici bir durum olduğunu ve
Başbakanlık ile komisyon arasında kuralların yeniden düzenlenmesi sonrası komisyonun çalışmalarına yeniden başlayacağını kaydetti.
Ancak yeni inşaat izinlerinin Kudüs'teki inşaatlarla ilgili tartışmaları yeniden alevlendirmesi bekleniyor.
İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'le birlikte tüm kenti bölünmez başkenti olarak kabul ediyor. Birkaç ay önce, Filistinliler'le barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çabaları çerçevesinde
Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatları 10 ay süreyle durdurma kararı alan Başbakan Binyamin
Netanyahu hükümeti, Kudüs'ün bir yerleşim olmadığını ve inşaatların dondurulması kararı kapsamında bulunmadığını vurgulamıştı.
Filistinliler ise Doğu Kudüs'ü müstakbel Filistin devletinin başkenti olarak görüyor ve Batı Şeria ile birlikte Doğu Kudüs'te inşaatlar tümüyle durdurulmadan İsrail'le dolaylı ve dolaysız barış görüşmelerine geçilmeyeceğini vurguluyorlar.