BM'nin, eski
Güney Amerikalı
yargıç Richard Goldstone önderliğinde yaptığı,
İsrail ordusunun 27
Aralık-18 Ocak tarihleri arasında
Gazze Şeridi'nde yaptığı ''Dökme
Kurşun''
operasyonuyla ilgili araştırmasının sonuçları bugün kamuoyuna açıklanmış ve operasyon sırasında hem İsrail'in hem de Filistinli silahlı grupların savaş suçu işlediğine dair kanıtlar bulunduğu bildirilmişti.
Goldstone başkanlığındaki ''Gerçeği
Araştırma Misyonu'' adı altındaki komisyonun raporuna karşı bir açıklama yapan İsrail hükümeti, ''açıkça tek taraflı'' olduğunu yinelediği ve operasyonu zorunlu kılan, İsrail'in güneyine
Hamas tarafından düzenlenen binlerce roket saldırısını görmezden geldiği için komisyonla
işbirliği yapma olanağını bulamadığını hatırlattı.
Komisyonun kuruluşuyla ilgili kararı ve yönetimini önyargılı olarak niteleyen açıklamada, bunun da Gazze'deki yönetimi elinde bulunduran Hamas'a meşruiyet sağladığı belirtilirken, Hamas'ın Filistinli sivilleri kalkan olarak kullanıp aralarından
terörist saldırılarda bulunmasını gözardı ettiği savunuldu.
Komisyonun kuruluş kararıyla ilgili dengesizlik nedeniyle aralarında
Avrupa Birliği'nin tüm üye ülkelerin,
İsviçre,
Kanada, Güney
Kore ve Japonya'nın da bulunduğu pek çok ülkenin
soruşturmayı desteklemediği ifade edilen açıklamada, aynı zamanda eski İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson'un da aralarında bulunduğu birçok saygıdeğer ve tanınmış kişinin soruşturma misyonuna katılmayı reddettiği de hatırlatıldı.
Açıklamada, İsrail'in BM komisyonuna karşı tüm çekincelerine karşın konuyla ilgili tüm uluslararası ve ulusal örgütlerce hazırlanan tüm raporlarda yaptığı gibi, bu raporu dikkatle okuyacağı da bildirildi.
Açıklamada, askerlerinin yanlışlarıyla ilgili herhangi bir
suçlamanın incelenmesi konusunda İsrail'in tamamıyla uluslararası hukuka uygun hareket etmeyi taahhüt ettiği de kaydedildi.
Bugüne dek İsrail ordusunun, askerlerinin Gazze operasyonu sırasındaki tutumlarıyla ilgili 100'den fazla suçlama nedeniyle soruşturmalar açtığı belirtilen açıklamada, soruşturmaların çoğunun iddiaların temelden yoksun bulunması nedeniyle kapatıldığı ifade edilip, açılmış bulunan 23 soruşturmanın da halen sürdüğü vurgulandı.