İsrail, kısa adı NATFHE olan
sendikanın yıllık konferansında kabul ettiği kararı “çileden çıkarıcı” olarak niteledi;
Filistinliler ise memnuniyetle karşıladı. İsrail’in Filistinlilere uyguladığı politikalar için “apartheid-ırkçı” benzetmesini yapan sendika, söz konusu
uygulamalara mesafe koymayan İsrailli
öğretim üyeleri ve akademik kurumlarıyla
işbirliği yapmayacak, bu görevlilerin hazırladığı akademik yayınları kabul etmeyecek. Sendikanın yıllık konferansının son gününde alınan kararda, “İsrail’in inşasına hız verdiği ‘güvenlik duvarı’ ve Filistinlilere yönelik ırkçı politikaları” eleştirilerek, üyelere boykot çağrısı yapıldı. İsrail hükümetinin yoğun girişimleri ve 5 bin öğretim üyesinin aleyhteki dilekçesine rağmen boykot tasarısı 71’e karşı 106 oyla kabul edildi; 21 üye ise çekimser kaldı. Karara sendika bünyesindeki muhalifler ve İsrail’in yanı sıra
İngiliz hükümeti de tepki gösterdi. İsrail Eğitim Bakanı Yuli Tamir, “Karar üzücü ve çileden çıkarıcı.” ifadesini kullandı. Filistinli gruplar ise sendikanın bu memnuniyet verici duruşunun “devamlı olması gerektiğini” vurguladı.
Konferansta, işgal altındaki Filistinli öğretim üyeleri ve öğrencilerin, okulların İsrail ordusunca bombalandığı bir
kaos ortamında eğitime devam etmek zorunda oldukları kaydedildi. NATFHE Yönetim Kurulu Üyesi Tom Hickey, İsrailli akademisyenlerin çoğunun İsrail’in işgal politikasının suç ortağı olduğunu veya ayrımcılığı görmezden geldiğini dile getirdi. Hickey, İsrailli meslektaşlarının kendi hükümetlerinin eylemlerini “görmezden gelmelerinin” ağır bir suç olduğunu vurguladı.
Guardian Gazetesi’ne konuşan
Üniversite Öğretim Görevlileri Birliği (AUT) üyesi David Hirsh ise boykotu “anti-semitik bir uygulama” olarak niteledi. Hirsh, buna gerekçe olarak boykotun İsrailliler haricindeki akademisyenleri kapsamamasını gösterdi. AUT, geçen yıl NATFHE’ye benzer şekilde iki İsrail üniversitesine boykot kararı almış; ancak yapılan uluslararası baskılar sonucu bundan vazgeçmek zorunda kalmıştı.
İsrail yeniden Gazze’de: 4 ölü
İsrail, geçen yıl çekildiği Gazze’ye ilk kez kara harekâtı düzenlerken, 4 kişinin öldüğü saldırıya sert tepki geldi.
Hamas mensuplarının da
hedef alındığı saldırılarda 7 kişi yaralandı. Olayda 3 üyesi öldürülen İslami
Cihad, intikam yemini etti. Filistin lideri
Mahmud Abbas da Hamas iktidarından sonra bölgede yaşanan en kanlı olay özelliğini taşıyan saldırıları kınadı. İsrail’in
saldırgan tavrının durumu daha da kötüleştirdiğini belirten Abbas, dünyaya “İsrail’e müdahale edin.” çağrısı yaptı.
ZAMAN