Rusya’nın Sesi'nin yorumcusu Yevgeniy Yermolayev, Romanya’ya konuşlandırılacak olan füzelerin “Türkiye’deki Amerika hava savunma sistemleri ve Akdeniz’deki Amerikan savaş gemileriyle birlikte Ortadoğu’nun kuzeyindeki yarım daireyi oluşturacağını, bu yarım dairenin zamanla Ortadoğu’nun çevresindeki bir çembere dönüştürülebileceğini” iddia etti.
Rusya’nın Sesi’nin yorumcusu Yevgeniy Yermolayev, bu yarım dairenin zamanla Ortadoğunun çevresindeki bir çembere dönüştürülebileceğini kaydederek şunları söyledi:
Amerika Savunma Bakanlığı “ Lokhid-Martin “ şirketiyle, Birleşik Arap Emirlikleri'ne sevk edilecek iki füzesavar füze kompleksini üretimine ilişkin kontratı imzaladı. Şirket, füzeler ve rampalarından başka bu komplekslerin radarlarını da Birleşik Arap Emirliklerine sevk edecek. Füze komplekslerinin 2016 haziranının sonlarına kadar sevk edilmesi bekleniyor. Radarların sevki daha da sonra gerçekleştirilecek.. Füze kompleksleri resmiyette Emirlikler ordusunun komuta merkezlerinden kontrol edilecek, gerçekte ise Amerikan uzmanlarının yardımı olmadan yerli askerler yüksek teknolojilerin ürünü olan bu kompleksleri kullanması imkansız. Bu komplekslerin, Umman denizindeki Amerikan savaş gemilerinde üslenen füzelerle birlikte Ortadoğu'nun çevresindeki füze çemberini oluşturacağı tahmin ediliyor.
Peki Ortadoğu'nun çevresinde çemberin oluşturulmasına ne gerek var? Amerikalıların iddialarına göre, güya İran’dan gelen füze saldırısı tehlikesine karşı bölgeyi savunmak için hava savunma sisteminin oluşturulmasına ihtiyaç var. Bu savunma saçma görülüyorsa da etkisi ortada. Fakat sözü geçen eylemlerin asıl sebebi çok farklı. Amerikan Başkanı Obama’nın daha önce yaptığı bir açıklama bunu açıkça ortaya koyuyor. Obama, Amerika’nın Ortadoğu petrollerine bağımlılığının azalmasına rağmen bölgedeki aktif eylemlerini sürdüreceğini ve gerekirse diğer ülkelerle birlikte askeri müdahaleye girişeceğini belirtti. Bu iddiya göre, füze komplekslerinden oluşan çemberin bölgede durumu kontrol etme aracı olacağı anlaşılıyor.
Bu iddia ne derecede doğrudur’? Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü görevlisi Viktor Nadeyin-Rayevskiy bu konudaki fikrini açıklayarak şöyle konuştu:
Hava savunma sisteminin oluşturulması, son yıllarda Birleşik Amerika’nın en büyük sorunu. Bu arada Amerika diğer NATO ülkeleri gibi, füze savunma sistemini oluşturma çabaları sonucunda Ortadoğu dahil dünyadaki gerginliğin tırmanışını durdurmak isteyen Rusya’yı dinlemiyor. Savunma sistemi olarak tanıtılan füze sistemi, aslında ABD'nin ve bir bütün olarak NATO’nun saldırı gücünü arttırıyor. ABD'nin Ortadoğu petrollerine bağımlılığı gerçekten azalıyor. Ancak Washington’un bölgeye ilgisi hiç azalmıyor. Amerika’nın başlıca rakibi Çin’in Ortadoğu'ya ve enerji kaynaklarına ilgi göstermesinin sebeplerinden biri de bu.. Çin’le Amerika’nın bu bölgedeki cepheleşmesi kaçınılmaz olduğu için, bu hamle Beyaz Saray'ın bölgedeki askeri ve politik bağımlılığını pekiştirme çabaları olarak gösteriliyor.