Kilometrelerce yükseğe toz-
dumanın yükselmesinin beklendiği, ancak büyük hayal kırıklığı yaratan çarpışmayla ilgili yeni fotoğraflarda, güney kutbuna yakın Cabeus kraterinden yaklaşık 1,5 km öteye toz
bulutunun yükseldiği görülüyor.
Birçok gözlemci gösterişli bir çarpışma meydana gelmediği için hayal kırıklığı yaşandığını söylerken,
NASA'da görevli bilim adamları, 79 milyon dolar tutarındaki çarpışma denemesinin amacının bir havai
fişek gösterisi olmadığını belirtti.
Denemeyle ilgili verilerin değerlendirilmesinin sürdüğünü belirten bilim adamları, sonucun açıklanmasının zaman alacağını kaydetti.
Çok sayıda gözlemci, NASA'nın çok konuşulan su bulmak için "Ay'ı
bombardıman" deneyinin başarısız olduğunu savunmuşlardı.
2 bin 200 kilogram ağırlığındaki roket katını güney kutbuna yakın Cabeus kraterine çarptırmasından sonra beklendiği gibi 10 kilometre öteye toz bulutunun yayıldığı şiddetli bir çarpışma meydana gelmemiş ve öngörüldüğü gibi büyük bir toz ile duman bulutu yükselmemişti.
NASA'nın televizyonundan ve yeryüzündeki teleskoplardan da büyük bir çarpışma olmadığının gözlendiğini belirten bazı uzmanlar, su bulma deneyinin büyük olasılıkla başarısız olduğunu ifade etmişlerdi.
Aynı bölgeye çakılmadan önce 4 dakika süreyle ilk çarpışmayı inceleyen "Lunar Crater Observation and Sensing Satellite" (LCROSS) aracının da "kuru bir deliğe" çarpmış olabileceğini söyleyen bazı bilim adamları, çarpışmanın meydana geldiğinde ısrarlı olan NASA'nın deneyin üzerinden çok zaman geçmesine karşın, sonucunu açıklamamasının, Ay'da su veya buz bulma deneyinin gerçekten başarısız olduğu yönündeki kuşkuları arttırdığını belirtmişlerdi.
79 milyon dolar tutarındaki bu uzay programının yöneticileri, LCROSS aracının da aynı noktaya çakılmasından önce, ilk çarpışmada sıçrayan toz bulutundan elde ettiği ve Dünya'ya geçtiği verilerin analizinin birkaç gün alacağını bildirmişlerdi.
LCROSS'un ilk roket katının, merminin iki misli hızla Ay'ın güney kutbundaki bir kratere çarpmasından 4 dakika sonra NASA'nın öngördüğü şekilde aynı bölgeye çakıldığı açıklanmıştı.
Ay'da su olduğu daha önceki araştırmalarda belirlenmesine karşın, bu "bombardımanla" suyun keşfinin, burada kalıcı bir üs kurulması olasılığını artırması bekleniyor.