Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımları Koordinatörü Yusuf Yıldırım, Gazze’de her türlü olumsuzluğa rağmen ihtiyacı olanlara ulaşmaya çalıştıklarını, can güvenliği tehlikesine rağmen yardım faaliyetlerini aksatmadıklarını söyledi. Yıldırım, Irak’taki Türkmenlere yönelik yardım faaliyetlerinin de aksamadan devam ettiğini belirtti.
Kimse Yok Mu Derneği, Gazze’deki mezalim karşısında yardım faaliyetlerini artırdı. Gıda, tıbbi malzeme, giyim gibi birçok alanda ihtiyaç sahiplerine ulaşarak yardım etmeye çalışıyor. Son bir ayda nakdi yardım 700 bin liraya ulaştı. Yardımların devamının geleceği de vurgulanıyor. Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımları Koordinatörü Yusuf Yıldırım, Gazze ve Türkmenlere yönelik yardımlar hakkında bilgi verdi.
Gazze’deki durumun her geçen gün daha da kötüleştiğine dikkat çeken Yıldırım, “Gazze’nin can damarı olan tünellerin büyük bir kısmı tahrip edilmiş durumda. Zaten bir abluka vardı. Refah Sınır Kapısı’ndan yardımlar girebiliyordu, şu an onlar da giremiyor. Tek hayat kaynakları diyebileceğimiz tüneller tahrip edilmiş durumda. Şu an da çok az sayıda tünel kaldı. Bir de bombardımanın altında yaşamak için gerekli olan gıda malzemelerini bulamıyorlar. Küçücük bir yarası olan için malzeme gerekiyor, malzeme bulamıyorlar. Ufak yaralardan bile ölenler var.” ifadelerini kullandı.
Gazze’de Kimse Yok Mu Derneği’nin yardım faaliyetlerine değinen Yıldırım, yardımların önceki yıllara göre çok daha zor şartlarda ulaştırıldığını vurguladı. Yıldırım, Kimse Yok Mu’nun çalışmalarını şöyle anlattı: “Son bir ay içinde yardımlarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Aslında biz 2006 yılından beri bu yardımları yapıyoruz. Şu ana kadar 10 milyon liraya yakın bir yardım söz konusu. Son bir ay içinde 700 bin liralık yardım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. 2010 yılında da bombardıman olduğunda da biz oraya ekip gönderebilmiştik. Refah Sınır Kapısı’ndan onlarca ton malzemeyi alarak mağdur insanlara dağıtabilmiştik. Şu an o kapıda kapandı. Hiçbir şekilde girip çıkma imkanımız olmuyor. Biz orada 3 tane yerel kurumla çalışıyoruz. Kudüs tarafında Zekat Komitesi ki biz orada temsilcilik açtık daha iyi yardım yapabilmek için. Gazze tarafında Gazze var şu an. Gazze Baş Derneği var. Orada iki dernekle çalışıyoruz. Bu üç kurumla biz Filistin’deki yardımlarımızı organize edebiliyoruz. Nakit yardımı gönderiyoruz. Zor şartlarda onlar tedarik ediyorlar ve mağdur insanlara ulaştırmaya çalışıyorlar. Biz şu zor şartlarda bile bilfiil o insanlara sıcak yemek olarak ulaştırdık. Gıda kumanyası olarak ulaştırdık. Partner kuruluşlarımızın elemanları dağıtımı yapıyor. Can güvenlikleri bile yok. Bize durumu maillerle ifade ediyorlar. Bir keresinde tam bize mail atarken yakınlarına bomba düştüğünü camlardan şarapnel parçalarının girdiğini söylediler. Buna rağmen o insanlar da bir şeyler yapabilmek için canlarını da tehlikeye atarak sokak sokak dolaşarak bu insanların gıda, sıcak yemek, battaniye ihtiyaçlarını, çocuk üstüne varıncaya kadar, yenidoğan sütüne varıncaya kadar. Orada bazı bebekler annelerini kaybettiler, bu kadar detaylı yardımlar gönderiyoruz. Evlerin tamiratını yapıyoruz. Şu anda ufak çaplı hasar olan 50 tane evin tamirine başladık. 335 çocuğun ameliyatına başladık. Az değil. Şu an da tıbbi malzeme bitmek üzere Gazze’de. Yüzlerce hastanın ameliyatı için gerekli olan tıbbi malzemeyi o tüneller vasıtası ile sağladık.”
Yardım malzemelerinin dağıtımı konusunda çok sıkıntı çekmediklerini söyleyen Yıldırım, bu durumu şöyle açıklıyor: “Her şey açık ve net olduğu için çok da bu noktalarda sıkıntı yaşamıyoruz. Gidiş amacımız belli oraya. Herhangi bir blokajla engellemeye ile karşılaşmıyoruz.”
‘DÜNYA GAZZE KONUSUNDA ÇOK DUYARSIZ’
Uluslararası camia ve yardım kuruluşlarının Gazze konusunda çok duyarsız olduğunu söyleyen Yıldırım, “Sahadan aldığımız bilgilere göre dünya çok duyarsız. Yardım noktasında çok duyarsız kaldılar. Somali’de de acı yaşandı ama uluslararası kuruluşlar bayağı yardım etmişti. Somali’ye gösterilen duyarlığı Gazze için göremedik. Sahada olan çok fazla kurum ya da kuruluş göremedik. Bu bizi üzüyor. Oradaki de insan ve mağdur. Dünyanın insani yardım noktasında bir reaksiyon göstermesi gerekir.” şeklinde konuştu.
‘TÜRKMENLERE YÖNELİK YARDIMLARIMIZ SÜRÜYOR’
Dramın yaşandığı bir diğer bölgede Kuzey Irak. Kuzey Irak’ta Türkmenler terör örgütlerinin baskısı ile bölgeden uzaklaştırılıyor. Kimse Yok Mu Derneği, evlerinden edilen Türkmenlerin de yardımına koşuyor. Bu konudaki yardımlara da değinen Yusuf Yıldırım, şöyle konuştu: “Oradaki durum tamamen terörizm üzerinden gidiyor. İnsanlar katlediliyor. İnsanların kelleleri kesiliyor, inanılmaz vahşet yaşanıyor. Can güvenliği çok ciddi sıkıntı idi. Biz direk bölgeye giremiyorduk. Göçler başlayınca insanlar güvenli bölgelere doğru göç etti. O kampların olduğu bölgelere yardım ulaştırmaya başladık, Biz oraya 3 tır insani yardım gönderme imkanı bulduk. 3 bin 400 aileye gıda kumanyası dağıttık. Evlerini terk ettiler şu an hiçbir şeyleri yok. Genel merkezimizden 3 kişi direk kamplara kadar gittiler. Erbil ve civarından gıda malzemesi tedarik ederek oradaki kamplara yardım ulaştırdık. Türkmenler çok fazla gündeme gelmiyor bu yüzden halkımız da habersiz kalıyor. Gazze’ye gelen reaksiyon göre Türkmenlere gelen reaksiyon biraz az kaldı. Türkmen kardeşlerimiz için de biz aynı çağrıyı yapıyoruz. Vatandaşlarımız yardım etsinler.”
CİHAN