Kuveyt'ten Suudi
Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar üye ülkelerin önümüzdeki 20 yıl içinde elektrik tüketiminin iki ya da üç katına çıkmasını beklerken, yetersiz
doğal gaz kaynaklarına alternatif bulmaya çalışıyor.
Uzmanlar, küresel
ekonomik krizin etkilerinin bu yıl biraz daha hafiflemesiyle özellikle enerji sektöründe önemli gelişmeler yaşanabileceğini belirtti.
Ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl bölgede neredeyse hiç
finansman bulunamadığı ve bu yıl ekonomideki iyileşme neticesinde ve finansman imkanlarının genişlemesiyle sırada bekleyen projelere tekrar başlanacağı hatırlatıldı.
Örnek olarak Kuveyt'te her yıl yaz aylarında özellikle soğutma sistemlerinin tam kapasite çalıştırılmasıyla elektrik kesintilerinin yaşandığı belirtiliyor.
Abu Dabi'de geçen hafta MEED tarafından düzenlenen enerji ve su zirvesinde konuşan Kuveyt elektrik ve su bakanlığı araştırma departmanı müdürü Süheyla Marafi, hükümetin
2020 yılına kadar enerji
üretim kapasitesini ikiye katlayarak 20 bin megawata çıkarmak için 15 milyar dolar harcamaya hazırlandığını söyledi.
Marafi aynı zamanda devlet petrol şirketinin bakanlığına altı ay önce 'ek enerji projeleri için doğal gaz bulunamayacağını' bildirdiğini ve yeni tesislerin düşük kalite petrol (fuel oil) yakmasının gerekeceğini ifade etti.
Suudi
Elektrik Şirketi'nde üst düzey planlama müdürü Bandir Allaf, 2018'e kadar enerji tüketiminin yüzde 57 artarak 65 bin megawata çıkmasının beklendiğini belirtti. Krallığın talebe karşılık verebilmesi için enerji üretim kapasitesini her yıl 3 bin megawat artırması gerekiyor.
Uzmanlara göre
Suudi Arabistan,
güneş enerjisi kullanmadıkça ya da
nükleer reaktör kurmadıkça her yıl yüzde 27 daha fazla petrol
yakmak zorunda kalacak ve bu nedenle
ihraç edilebilecek petrol miktarı da azalacak.
Aynı şekilde Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi de artan nüfus neticesinde elektrik tüketiminin 2020'ye kadar ikiye katlanacağını tahmin ediyor. Geçen
Aralık ayında bu nedenle dört nükleer reaktörün ihalesi verilmişti.CİHAN