ABHAZYA'DA SEFERBERLİK
Gürcistan'ın
Güney Osetya gibi
Abhazya'da seferberlik ilan edildi. Rus
deniz kuvvetlerinin
Karadeniz kıyısını ablukaya aldığı ve denizden yeni bir saldırıya hazırlandığı haberlerinin ardından, Karadeniz'e kıyısı olan Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, askeri seferberlik ilan ettiğini duyurdu. Bir
kararname yayınlayan Bağapş,
askeri birlikleri en yüksek
alarm durumuna getirilmesi emrini verdi. Ayrıca Abhazya yönetimi, Kodori Vadisi'ne de bin kişilik bir askeri birlik gönderdi.
Bağaşp, Suhumi'de gazetecilere yaptığı açıklamada Kodori Vadisi'nin kuzey bölümündeki Gürcistan birliklerini bölgeden atmak istediklerini belirtti.
Bağımsız olarak hareket etmeye ve düzeni sağlamaya hazır olduklarını ifade eden Abhazya lideri, Gürcistan tarafından bir direniş olması halinde de "daha da ileri gitmeye hazır olduklarını" dile getirdi.
"RUSLAR ABHAZYA'YA SALDIRI PLANLIYOR"
Gürcistan yönetimi, Güney Osetya bölgesinin başkenti Tshinvali'nin Rus güçleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu. Gürcistan
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusların Abhazya'ya yönelik de yeni bir saldırı hazırlığı yaptığı belirtildi.
ABHAZYA SINIRI BOMBALANDI
Gürcistan'ın batısında, Abhazya yakınındaki sınır kenti Zugdidi'nin bombalandığı bildirildi.
Gürcistan'ın yeniden bütünleşmeden sorumlu
Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zugdidi'nin bombalandığını belirtti.
Rusya, BM'den Abhazya yakınındaki gözlemcilerini çekmesini istemişti.
10 BİN ASKER DAHA!
Gürcistan hükümeti, Rusya'nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya'ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya'ya geldiği öne sürülüyor.
Gürcistan'ın başkentindeki Tiflis havaalanının bombalanmadığı, Rus savaş
uçaklarından atılan 3 bombanın, havaalanı yakınındaki 31'inci uçak fabrikasını vurduğu öğrenildi. Bombaların düştüğü yerlerdeki insanlar, panik halinde güvenli yerlere kaçıyor. Sığınaklar, insanlarla doldu. Bölgedeki hastaneler, yaralılara
yardım için durmaksızın çalışıyor. Çatışmaların olduğu kentlerde binalar ve yollar kullanılmaz halde.
Gürcistan birliklerinin Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya'dan çekildiği de gelen haberler arasında. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü
Şota Utiaşvili, birliklerin Güney Osetya'dan "tamamen çekildiğini" söyledi. Rusya askeri yetkilileri ise, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı.
Güney Osetya'daki Rus barış gücü birliklerinin
komutan yardımcısı Vladimir İvanov, yaptığı açıklamada, "
Barış gücü karakolları, Gürcü askerleri ile topçu ve zırhlı birlikleri varlığını tespit etti. Gürcistan Güney Osetya'dan askerlerini çekmedi" dedi.
Öte yandan Gürcistan Cumhurbaşkanı
Mihail Saakaşvili, Güney Osetya sınırındaki Ergneti köyünü ziyaret ederek yaralılarla konuştu. BM Genel Sekreteri
Ban Ki-mun, Gürcistan'da çatışan taraflara acil
ateşkes çağrısı yaptı.
GÜRCİSTAN'LA DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLMEDİ
Rusya
Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin, Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmediğini, Tiflis'teki Rusya Büyükelçiliği'nin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Rus İnterfaks ajansının haberine göre Karasin, “Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler devam ediyor. Tiflis'teki büyükelçiliğimiz çok etkin bir şekilde çalışıyor. Belki normal zamanlardakinden çok daha etkin” dedi.
Karasin, Tiflis'teki Rusya Büyükelçiliği'nin tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki siviller, yaşlılar, çocuklar ve yaralıların tahliyesi için oluşturulması planlanan koridorun alt yapısını hazırlamak için Gürcü yetkililerle temas halinde olduğunu belirterek, “Bu, Tiflis'teki büyükelçiliğimizin üzerinde çalıştığı konulardan sadece biri” dedi.
2 BİNDEN FAZLA ÖLÜ
Karasin, Gürcistan'ın Güney Osetya'nın başkentine düzenlediği saldırıdan dolayı iki binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Gürcü birliklerinin saldırıları sonucu Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali ve civar köylerden 30 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını da belirtti.