Üç aylık bir
yaz tatili ardından 2011-2012 eğitim döneminin bugün başladığı
Kosova'da,
Türkçe eğitim gören öğrencilere Kosova
Meclisi'nde eller “Türk öğrencilerine ücretsiz kitap verilsin" için kalktı.
Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) Kosova Parlamentosunda yıllardır verdiği Türkçe kitapların ücretsiz dağıtılsın mücadele
teklifi oy çoğunluğu ile kabul edildi.
Arnavutça ve
Sırp dilinde
ders kitaplarının ücretsiz dağıtıldığı Kosova'da, yeni
yasayla Türkçe ve
Boşnak dillerinde de ders kitapların kaldırılması önergesi oy çoğunluğu ile kabul edildi.
Kosova Meclis
Başkanvekili ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)
Milletvekili Enis Kervan'ın önergesiyle kabul edilen yasayla, Kosova'da Türkçe ve Boşnak dillerinde de ders kitapları ücretsiz dağıtılması, Kosovalı Türk ve Boşnak öğrencilerin yüzünü güldürdü.
Konuyla ilgili mikrofonlarımıza konuşan Kervan, “Kosova Genel Kurulu'nda çok önemli olan eğitim yasası gündemdeydi. Bizde üniversite öncesi eğitim söz konusu olunca Kosovalı Türklerin haklarını savunduk. Yasa yoğun tartışmalara neden oldu.
Genel Kurul'da vermiş olduğum açıklamalar ve mücadele neticesinde kimi komisyonlarda
destek görmedi fakat yoğun mücadelemiz neticesinde onay gördü. Böylelikle Kosova'da Kosova Türkleri de 'Resmi Olmayan Diller Değil', 'Resmi Dil' olarak artık okullarda faal görecek. Dolayısıyla Kosovalı Türkler de ders kitaplarını ücretsiz bir şekilde alacaktır. Arnavut ve Sırp dillerinde nasıl ki kitaplar dağıtılıyorsa, Kosovalı Türkler de bundan böyle eşit haklara sahip olacaktır"şeklinde konuştu. .
KERVAN, “KOSOVA'DA DİN DERSİ EN KISA ZAMANDA MÜFREDATTA YERİNİ ALACAKTIR"
“
Üniversite öncesi yasasıyla birlikte din dersine yönelikte bizler KDTP olarak Parlamento'da Artı 2 Gurupla birlikte ortak önergemiz mevcuttu yoğun mücadeleler verdik, fakat maalesef 2 önergeden oluştu; biri dini özgürlüğün kısıtlayan maddenin
kanun taslağından kaldırılmasıyla ilgili bir diğeri de din dersinin seçmeli ders olarak müfredatlarda yer alması ve yasal hak kazanması fakat bu teklif şiddetli tartışmalara neden oldu ve destek görmedi. Fakat bu olay bununla bitmiş değildir. Bundan böyle çeşitli komisyonlar kurulup özellikle Avrupa'da araştırmalar yapılacaktır, Avrupa'daki müfredatlar, yasalar ele alınarak Kosova Eğitim Bakanlığıyla ortaklaşa yeni bir çalışma ortaya çıkacaktır ve en kısa dönemde Kosova'da da dini ders Kosova Eğitim Yasasıyla müsaade verilerek eğitim müfredatlarında yerini alacaktır."
"YAĞCILAR, “TÜRKÇE EĞİTİMİ YASAYA YERLEŞTİRMEYE BAŞARDIK"
Konuyla ilgili Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova
Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, yasanın kabul edilmesiyle çok mutlu olduklarını söyledi. Birkaç yıldır üzerinde çalıştığımız bir faaliyetti diyen Yağcılar, “Bunu yasaya yerleştirmeye başardık. Türk milletvekilleri olarak Kosova Türk toplumunun çıkarları çerçevesinde hareket ediyoruz. Kosova Meclisinde de bunu söyledim. Biz Kosova'nın bağımsızlığı için mücadelemizi verdik, bundan böyle de devletin inşası için mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Ancak bizim ayrı bir görevimizde vardır. Bu da Kosova Türk toplumunu en iyi bir şekilde bağımsız Kosova içerisinde kılmaktır. Bunu da son meclis toplantısındaki eğitim yasasının kabulünde gösterildi. İyi ve etkili bir çalışma neticesinde desteğimizi aldık ve istediğimiz kanun hususlarını milletvekilleri tarafından destek alarak kabul ettirdik" dedi.