Mısır'daki darbe karşıtı gösterilerin merkezi olan meydana ismini veren hanım evliya Rabiatül Adeviyye'nin Kudüs'teki kabri ziyaretçi akınına uğruyor. Darbe karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen ‘rabia’ işaretiyle birlikte, Rabiatül Adeviyye'nin Kudüs’teki türbesi daha fazla ilgi görmeye başladı. Bazı tur şirketleri, talep üzerine Kudüs gezi programlarına Adeviyye Türbesi’ni de ekledi.
Basra'da 752 yılında fakir bir alenin “dördüncü-rabia” çocuğu olarak dünyaya gelen Rabiatül Adeviyye'nin Zeytin Dağı’ndaki kabri Müslüman turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri oldu. Araştırmacı, tarih ve kültür rehberi Eyüp Ensar, Mısır olayları sonrası türbeyi Müslüman turistlerin çok merak ettiğini, Kudüs'e gelenlerin mutlaka buraya uğradığını vurguladı.
Zeytin Dağı’nda yer altında bulunan türbede Cihan Haber Ajansı’na konuşan Ensar, "Mısırdaki darbe olaylarından sonra Zeytin Dağı’nda bulunan Rabiatül Adeviyye'nin kabri çok ilgi görmeye başladı. Kudüs'e gelen her mü’min mutlaka burada yatan Rabiatül Adeviyye'nin kabrini ziyaret etmeden gitmiyor. Türbe, yoğun ziyaretçi akınına uğruyor." dedi.
Rabiatül Adeviyye'nin çok fakir bir ailenin dördüncü kız çocuğu olarak dünyaya geldiğini ifade eden Ensar, "Babası erkek çocuk doğmasından ümitli iken dördüncüsünün de kız çocuğu olduğu haber verilerek, isim vermesi istendi. Babası, canı çok sıkkın bir şekilde “dördüncü (Rabia) olsun. Kim derdi ki babasının isim dahi vermek istemediği o bebek dilden dile Allah aşkını anlatan hikayeleri ile büyüyecek Rabiatul Adeviyye olacak.” dedi.
CİHAN