Eski Kent'in, halen kapalı bulunan Altın Kapı'ya yakın bölümünde kurulması tasarlanan sembolik
şehitlik, halen içinde askerler ile bazı yüksek rütbeli subayların mezarlarının da yer aldığı "Bab El Rahme" (Rahmet kapısı) mezarlığı içinde yer alacak.
Sembolik şehitlik içinde yaklaşık 3 metrelik bir
anıt inşa edilecek.
Haaretz gazetesi de uzun süredir yapımı için uğraş verilen sembolik şehitlik için başbakanlığın onay verdiğini, proje için
Kudüs Belediyesi'nden onayının beklendiğini yazdı.
Söz konusu şehitlik için Haremüşşerif Vakfı ve
Ürdün, Kudüs'teki
Türkiye Başkonsolosluğunun girişimleri doğrultusunda daha önce 25 metrekare olarak belirlenen araziyi 125 metrekareye çıkartmıştı.
Haaretz'e göre, proje, henüz Kudüs Belediye Meclisi'nde görüşülmedi, ancak yine de sağcı üyelerin muhalefetiyle karşılaştı.
Ulusal Dinci Parti'den Yair Gabbay, Kudüs'ün adli komisyonunun öneriyi reddetmesi talebinde bulundu. Gerekçe ise belediyenin master planında Tapınak Dağı'nın yetmiş metre yakınına kadar her türlü inşaatın yasaklanmış olmasına karşın vakfın anıt için tahsis ettiği alanın, buradan sadece 5 metre uzakta bulunması.
Belediye meclisinde adlarını açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde Haaretz, başvurunun yasal kriterlere göre değerlendirileceğini, bununla birlikte başbakanlığın tutumuyla kararla ilgili "diplomatik hassasiyetlerin" de göz önünde tutulacağını belirtti.
1967'deki "Altı Gün
Savaşı"nın hemen ardından da benzer bir durum ortaya çıktığını, hem Vakıf hem de Doğu Kudüs'ün Arap nüfusunun, savaş sırasında Kudüs'te ölen Ürdün lejyon askerleri için bir anıt dikilmesini istediklerini hatırlatan Haaretz, önerinin kamuoyunda epey
gürültü kopardıktan sonra, varılan bir uzlaşmayla tüm savaşlarda ölenler için ortak bir anıt dikilmesiyle sonuçlandığını kaydetti.
AA