- Merkel seçimlerin mutlak galibi olmasına rağmen, tek başına iktidar olacak mutlak çoğunluğa ulaşamadı.
- Koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti ilk kez meclis dışında kaldı.
- Seçim sonuçları, 30 gün içerisinde kurulması gereken hükümette birçok alternatifin söz konusu olabileceğini gösterdi.
Almanya'da gerçekleştirilen federal seçimlerde sabaha karşı 02.45 itibariyle bütün seçim bölgelerindeki sandıkların sayımı tamamlandı. Başbakan Angela Merkel seçimlerin mutlak galibi olmasına rağmen, tek başına iktidara yürümesini sağlayacak mutlak çoğunluğa ulaşamadı.
Almanya seçimini yaptı: Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) kazandı ama koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), Federal Meclis'in dışında kaldı. Böylelikle Federal Almanya Cumhuriyeti kurulduğu günden bu yana FDP ilk kez meclis dışında kalırken, Hıristiyan Demokratlar da mutlak çoğunluk ile iktidar olma şansını kıl payı kaçırmış oldu.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oylarını arttırmasına rağmen, doğudaki eyaletlerde ikinci sırada yer alan Sol Parti'nin gerisine düşmekten kurtulamadı.
Federal Seçim Kurulu'nun 299 seçim bölgesinden gelen sonuçları esas alarak açıkladığı geçici resmi rakamlara göre partilerin oy dağılımı şöyle oldu:
Hıristiyan Birlik (CDU/CSU): Yüzde 41,5 (+7,7)
Sosyal Demokrat Parti (SPD): Yüzde 25,7 (+2,7)
Sol Parti (Die Linke): Yüzde 8,6 (-3,3)
Yeşiller (Grüne): Yüzde 8,4 (-2,3)
Hür Demokrat Parti (FDP): Yüzde 4,8 (-9,8)
Almanya için Alternatif (AfD): Yüzde 4,7 (+4,7)
Korsanlar (Piraten): Yüzde 2,2 (-0,2)
Diğerleri: Yüzde 4,1 (-0,1)
FEDERAL MECLİS'TE SANDALYE DAĞILIMI
Eldeki geçici resmi sonuçlara göre 598 vekilin görev yapacağı Federal Meclis'te siyasi partilerin sandalye dağılımı şöyle oldu:
Hıristiyan Birlik: 295
SPD: 182
Sol Parti: 61
Yeşiller: 60
Hıristiyan Birlik partileri son 20 yılın en iyi seçim sonuçlarını elde etti. Hatta pazar günü geç saatlere kadar, seçim sandıklarından gelen farklı rakamlar sayesinde Angela Merkel'in mutlak çoğunluğa ulaşır gibi olduğu anlar da yaşandı.
Ancak saat 02.45 itibariyle Federal Seçim Kurulu'nun internet sayfasında açıkladığı geçici resmi rakamlar Hıristiyan Demokratlar'ın "Merkel'le tek başına iktidar" hayallerine son verdi.
Sonuçlar Hıristiyan Birlik'in küçük ortağı FDP'nin nihai olarak Federal Meclis dışında kaldığına işaret ederken, gelecek 30 gün içerisinde kurulması gereken hükümette birçok alternatifin söz konusu olabileceğini gösterdi.
"KIRMIZI-KIZIL-YEŞİL" MÜMKÜN MÜ?
Siyasi gözlemciler, CDU Genel Başkanı Angela Merkel'in yeniden SPD ile büyük koalisyon kurmasına mümkün gözüyle bakarken, SPD, Sol Parti ve Yeşiller'den oluşacak bir "kırmız-kızıl-yeşil" koalisyon ihtimali çok düşük görülüyor.
Seçimlerden önce Sol Parti ile koalisyon ihtimalini kesinkes reddeden SPD ve Yeşiller Partisi'nin tavrını değiştirip değiştirmeyeceğini ise önümüzdeki günler gösterecek.
HESSEN EYALETİ SEÇİMLERİ
Öte yandan Hessen'de gerçekleştirilen eyalet meclisi seçimlerinde Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) son dakikada yeniden meclise girmeyi başardı. Ancak Federal Meclis'e giremeyen liberallerin Hessen'de elde ettiği başarı yine de bu eyalette CDU ile kaldıkları yerden devam etmelerine izin vermiyor.
Hessen'de gerçekleştirilen eyalet meclisi seçimleri kelimenin tam anlamıyla bir sürprize sahne oldu. Son ana kadar eyalet meclisi dışında kalmasına kesin gözüyle bakılan liberaller yüzde 5,0 sınırına ulaşmayı başardı.
Sol Parti için de sinir harbine dönüşen Hessen seçimleri, partinin oy oranının yüzde 5,2?ye ulaşmasıyla birlikte bir son dakika başarısına dönüştü. Die Linke, 2005 seçimlerinde yüzde 5,4 ile Hessen Eyalet Meclisi'ne girmişti.
FDP'nin ise Hessen'de son anda yakaladığı başarıya rağmen, koalisyon ortağı CDU ile hükümeti sürdürmesi zor görünüyor. SPD'nin yüzde 30,7 ve Yeşiller'in ise yüzde 11,1'e ulaştığı eyalette Hıristiyan Demokratların oy oranı yüzde 38,3'e yükseldi.
CDU'nun FDP'yle birlikte yüzde 43,3'e ulaştığı eyalette, SPD-Yeşiller ise yüzde 41,8?de kalıyor.
SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den oluşacak "kırmızı-kızıl-yeşil" bir koalisyon ise yüzde 47?ye ulaşıyor. Ancak bu son seçenek tıpkı federal düzeyde olduğu gibi Hessen'de de oldukça zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
CİHAN