Demokratik
seçimlerin önünü açmak amacıyla hazırlanan geçici anayasanın oylanması için 45 milyon
Mısırlı bugün oy kullanacak.
Mısır'da
oy verme işlemi yerel saatle 08:00'da başlarken, 19:00'a kadar devam edecek. Seçimin sonuçlarının en
erken Pazar günü
akşam veya
pazartesi sabah açıklanması bekleniyor.
Referandumdan '
evet' oylarının çıkması durumunda haziranda parlamento ve en geç eylül ayında da
cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Sandıktan 'hayır' çıkarsa yeni bir kurul oluşturulacak ve değiştirilmesi istenen maddeler yeniden masaya yatırılacak. Bu durumda
ülkenin demokrasiye geçiş süreci daha da uzayacak, seçim tarihleri de değişecek. Son kamuoyu yoklamalarına göre yeterince demokratik olmadığı ve uzmanlarca tartışılmadığı için geçici anayasaya hayır oyu çıkma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Referanduma Mübarek rejiminin son büyük kalıntısı olarak adlandırılan
Ulusal Demokratik Parti ile
Müslüman Kardeşler
destek veriyor. Resmi olarak açıklamasa da devlet başkanlığı için adaylığını koyması beklenen
Arap Birliği Genel Sekreteri
Amr Musa ve Uluslararası
Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı
Muhammed el Baradey ise
referandumda 'hayır' cephesinde yer alıyor. Mısır'ın en köklü partisi Vafd, Eymen Nur liderliğindeki El Gad, Komünist Tagammo ve Arap milliyetçisi Nasıristler de hayır oyu vereceklerini belirtiyor. Pek çok
gençlik ve öğrenci hareketi de referandumda 'hayır' için
kampanya düzenliyor. Ülkede güvenliğin yetersiz olmasının yanı sıra
seçmen listesinin belirlenmemesi gibi sebepler de, referanduma karşı çıkan parti ve örgütlerin en önemli eleştirileri arasında yer alıyor.
Ulusal Demokratik Parti ve
Müslüman Kardeşler, yapılacak olan seçimlere en hazırlıklı partiler olarak değerlendiriliyor. Diğer partiler ise hem yeterli finansal kaynaklara sahip olamadıkları hem de ülke genelinde kurumsallaşamadıkları için seçimlerde bir varlık gösteremeyeceklerini ifade ediyor. Müslüman Kardeşler, meclis seçimlerinde yüzde 30'un üzerinde oy istemediklerini açıklarken, ülkeyi yıllarca yöneten Ulusal Demokratik Parti'nin, diğer partilerin zayıflığından yararlanarak büyük bir başarı elde etmesi durumunda ise ülkenin yeni bir kaosla baş başa kalabileceği vurgulanıyor. Oylanacak olan maddeler arasında cumhurbaşkanının görev süresinin dört yılla sınırlandırılması ve en fazla iki dönem bu göreve seçilmesi, cumhurbaşkanının en az bir yardımcı ataması, sivillerin bundan sonra askeri mahkemelerde yargılanmaması bulunuyor.