Filistin basınında yer alan haberlere göre, görgü tanıkları,
Gazze Şeridi ile yaklaşık 12 kilometrelik sınırın
Mısır tarafında son birkaç gündür
tünellerin kapatılması çalışmaları yapıldığını bildirdi.
Ma'an haber ajansı, Mısır güvenlik kuvvetlerinin, tünellerin
yıkımı ve kapatılması işlemlerinin düzenli bir şekilde yürüdüğünü ve tünellerin yerlerinin belirlenmesinde dedektörler kullanıldığını bildirdi.
Verilen bilgiye göre, yıkım işlemlerinde şimdiye kadar 3 tünel belirlenerek yıkıldı.
Gazze'deki bazı kaynaklar da tünellerin içine, yaklaşık 20-25 metre kadar derine inen aletlerle su verilerek, dipten çökertildiğini, tünel girişlerinin de kayalarla doldurularak veya çimento dökülerek kapatıldığını bildirdiler.
Bu arada, üst düzey bir Mısır güvenlik kaynağı, Ma'an'a, Mısırlı yetkililerle
Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran
Hamas arasında bu konuyla ilgili gizli görüşmeler yapıldığını öne sürdü. Hamas'ın Mısır'ın tüm tünelleri tahrip edip yıkacağı kaygısı taşıdığını belirten yetkili, söz konusu görüşmenin Hamas hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Hamad'ın geçtiğimiz günlerde Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında gerçekleştiğini ifade etti.
İddialara göre, Mısır bu görüşmede El Ariş kentindeki polis karakollarına yapılan saldırılara karışan ve Sina'da
terör grupları oluşturan
şüpheli bazı Filistinliler'in de iadesini talep etti.
Mısırlı yetkililerin, Refah sınır kapısını açarak, Gazze üzerindeki ablukanın yumuşatılmasında önemli bir adım atıldığını söyledikleri, buna karşı Hamas'ın ise bu adımın ablukanın sonlandırılması için yeterli olmadığını vurguladığı kaydedildi.
Ancak aynı Mısırlı kaynaklar, tünellerin tahrip edilmesinin, "Filistinliler'in Sina'ya sızarak, yarımadayı bir
İslam emirliğine döndürme amacında cihat gruplarına
yardım etmesinden sonra, terörizme karşı ulusal güvenliğini korumak istemesinden kaynaklandığını" söylüyorlar.
Mısırlı güvenlik yetkililerinin, "Mısır kaçakçılığa son vermek ve tüm terör unsurlarından kurtulmak amacıyla tüm tünelleri yıkma kararı aldı" dediği de bildirildi.
Mısırlı güvenlik kuvvetleri, daha önce de bazı tünelleri yıkma yoluna gitmiş; ancak bu tüneller daha sonra tekrar açılarak kullanıma sokulmuştu.
Otomobilden büyükbaş hayvanlara ve her türlü mal ve ürünün Gazze'ye kaçak yollardan girmesinde kullanılan tünellerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Mısır, tüneller aracılığıyla yapılan kaçakçılığı durdurmak için sınırın bir kısmında yer altına dek uzanan
demir duvar inşaatına da başlamış, ancak bu tünellerin faaliyetini çok fazla etkilememişti.
Geçen ay Mısır ile
İsrail sınırında meydana gelen olayda, bazı saldırganlar İsrail tarafındaki araçlara ateş açmış, bu olaylarda 8 İsrailli hayatını kaybetmiş, İsrail askerleri de sınırın diğer tarafında Mısır üniforması benzeri giysiler içinde oldukları belirtilen saldırganlarla karşılıklı çatışma sırasında 5 Mısır askerini vurarak öldürmüştü. İsrail
Savunma Bakanı Ehud
Barak, vurulan güvenlik mensupları nedeniyle Mısır'a üzüntülerini iletmişti.
İsrail ordusu, bu olay sonrasında, yeni bazı saldırıların olacağı yolundaki istihbari bilgiler nedeniyle sınır boyunca güvenliği yoğunlaştırmıştı.