Örgütün yaptığı çalışmalara göre,
Rusya'da polis olabilmek için 50 bin dolar, bir
bölge savcısı olabilmek için de en az 10 bin dolar rüşvet ödemek gerekiyor.
The Moscow Times'ın haberine göre, Temiz Eller politikacıların da giderek daha fazla rüşvetle birlikte anılmaya başladıklarını tespit etti. Örgüt, Rusadvocat.com haber portalında Rusya'da rüşvetle ilgili yaptıkları 46 sayfalık çalışmayı yayınladı. Raporda dikkat çeken kısım ise rüşvetin yaygınlığının ifadelendirilmesinin, normal bir davranış gibi algılanmasına yol açtığı ile ilgili
eleştiri.
Temiz Eller, rüşvet raporunu, 2 Temmuz 2009 ve 30 Temmuz 2010 tarihleri arasında sıradan vatandaşlardan gelen 6 bin 589 şikayeti değerlendirerek hazırladı. Raporda polis ya da savcılıkta görevleri garanti altına alabilmek için rüşvet ödemek zorunda olunduğuna vurgu yapıldı. Sıradan vatandaşlar ve polis teşkilatı çalışanlarının verdiği bilgiye göre, bir bölge savcısı olabilmek için en az 10 bin dolar ödenmesi gerekiyor.
Meslekler için de en yüksek rüşvet ödemesi ise 50 bin dolarla polis olabilmek için yapılıyor.
Temiz Eller'in rüşvet raporunda Federal
Güvenlik Servisi (FSB)'den de şikayet var. Bir kısım üst düzey istihbarat görevlileri, yatırımcıların işlerini diğer
rakip firmalara karşı koruyarak çıkar elde ediyor. Raporda yer alan bilgiler FSB ve diğer kurumlar tarafından yalanlandı.
RÜŞVET RAKAMLARI İKİYE KATLANDI
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine de atıfta bulunulan raporda, ortalama rüşvet miktarı 2010'un ortasında yıl başına göre iki kat artarak 44 bin
rubleye (1450 dolar) ulaştı. Rusya İçişleri Bakanlığı'nın yıl başında yayınladığı rapora göre, rüşvet rakamları
ekonomik kriz döneminde üçe katlandı. 2008'de ortalama rüşvet rakamının 9 bin ruble (304 dolar) olduğu ülkede, 2009 yılında bu rakam 23 bin rubleye (776 dolar) çıktı.
Geçen yıl rüşvet ve yolsuzluk suçlarına karıştıkları tespit edilen yetkililer aleyhine 12 bin
dava açıldı. Bunlardan 1700'ü Rusya'da iş yapmak isteyen şirketlerle ilgili. Yine geçen yıl rüşvet aldıkları ya da verdikleri gerekçesi ile 4 bin kişi tutuklandı.
Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün 2009 raporunda Rusya,
Nijerya ve Ekvator gibi ülkelerden sonra 146. sırada ancak yer bulabilmişti. Dört yıllık görev süresinin iki yılını tamamlayan Rusya Devlet Başkanı Dmitri
Medvedev, 'ulusal hastalık' olarak nitelediği rüşvetle mücadele ve polis teşkilatında reform çalışmaları ile birinci elden ilgileniyor.
(CİHAN)