İsrail Başbakanı Binyamin
Netanyahu,
Türkiye'de TRT'de yayımlanan ''Ayrılık'' adlı diziyi ''kışkırtıcı'' olarak nitelendirerek, söz konusu dizinin yayınlanması nedeniyle ''düş kırıklığına uğradığını'' söyledi.
Binyamin Netanyahu, resmi bir ziyaret nedeniyle İsrail'e gelen
İspanya Başbakanı Hose Luis Rodriguez
Zapatero ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Netanyahu, basın mensuplarının Türkiye ile yaşanan son gerilimle ilgili sorularını yanıtladı. Netanyahu, ''Bu, elbette Türk diplomasisinin aldığı yön konusunda soru işaretleri yaratıyor. Umuyoruz ki bu doğrultu, fanatikleri değil, barışı güçlendirme yönündedir'' diye konuştu.
Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''
Umut ediyorum ki bugün gördüğümüz, Türkiye'nin 1-2 yıl öncesine dek izlediği rotadan ciddi bir sapmanın işareti değildir. Yeniden bölgemizde barış, güvenlik ve
refah için birlikte birlikte çalışmaya döneceğimizi umuyorum. Çünkü Türkiye önemli bir ülkedir ve bu ülkeyle ilişkiler, barış için büyük önem taşımaktadır.''
-GOLDSTONE RAPORU İLE İLGİLİ KARARIN OYLANMASI-
Öte yandan Netanyahu, basın toplantısında BM İnsan Hakları Konseyi üyesi ülkeleri, İsrail'in
Gazze Şeridi'ndeki son askeri operasyonunu konu alan ve İsrail ile
Hamas örgütünü savaş suçu işlemekle itham eden Goldstone Raporu ile ilgili karar tasarısını reddetmeye çağırdı.
Rapor, yarın BM İnsan Hakları Konseyi'nde oylanacak.
Netanyahu, konuyla ilgili olarak, ''İsrail'in tek suçu, BM'de otomatik bir çoğunluğa sahip olmamaktır'' dedi. Netanyahu, ''tüm sorumlu ülkelerin yarın karar tasarısına karşı oy kullanacakları beklentisinde olduklarını'' bildirdi ve karar tasarısının teröre
yardım ettiğini ve cesaretlendirdiğini, barışa da
darbe vurduğunu savundu.
Zapatero, daha önce de İsrail Cumhurbaşkanı Şimon
Peres ve Ramallah'ta
Filistin Devlet Başkanı
Mahmud Abbas ile görüştü.
Peres de Zapatero'yu kabulünde, Goldstone Raporu üzerinde durdu ve İsrail'in her savaşı ve savaş sırasındaki eylemi soruşturduğunu belirterek, ''Dışarıdan yargıçlara gerek duymadıklarını'' kaydetti ve ''İsrail'e düşmanlığı olan bir çoğunluğun bizi yargılamalarına izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.
Peres, BM İnsan Hakları Konseyi'ne, ''eğer adil olmak istiyorsa,
İran'ın İsrail'i yoketmeye yönelik çağrılarının düşünülmesi'' önerisinde de bulundu ve ''İran niye soruşturulmuyor? Niye herkes bu konuda sessiz kalıyor?'' diye de sordu.
İspanya Başbakanı da Peres ile görüşmesinde İspanya'nın, hem İsrail hem de Filistinliler'in çıkarlarına anlayış göstereceğini, her iki tarafa karşı da dengeli ve tarafsız olacağını dile getirdi.
Abbas ile görüşmesi sırasında da İspanya Başbakanı, Batı Şeria'daki İsrail yerleşim faaliyetlerinin dondurulması,
Ortadoğu barış sürecinin de yeniden başlatılması çağrısında bulundu.