Nükleer tehdit devam ediyor

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hak kazanan Japonya’da radyasyon tehlikesi ciddiyetini korurken konunun çözümündeki belirsizlik sürüyor

Nükleer tehdit devam ediyor

  • Japonya'daki nükleer sızıntının yağmur suyu kanallarını da aşarak, hasarlı deponun altındaki toprak tabakasına geçtiği söylendi.
  •  Uzmanlar radyasyonlu suyu yer altında "zapt etmenin" imkansız olduğunu belirtiyor


Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'nde tanklardan sızan radyasyonlu suyu kontrol altına almanın güçlüğü, Japon yetkilileri buz duvarı oluşturma gibi tedbirlere yöneltti.

Santraldeki sızıntının temel nedeni olarak depolama ünitelerinin yeterli ve sağlam şekilde inşa edilmemesi gösteriliyor.

Santral işletmecisi TEPCO,  reaktörleri soğutmak için yüksek miktarda su kullanıyor. Kullanılan su da santrali günlük olarak soğutmak için yeterli olmuyor. Santralin günlük su depolama kapasitesi 250 metreküpken reaktörün soğutulması için her gün 350 metreküplük suya ihtiyaç duyuluyor.

Reaktörlerden sızan su, yakıt çubuklarına temas ettiği zaman radyoaktivite yüksek noktalara ulaşıyor ve radyasyonlu suyu zararlı maddelerden arındırmak için büyük konteynerlere aktarmak  gerekiyor. Bununla birlikte en büyüğü ağustos ayında olmak üzere bu tankların en az 5'inde sızıntı meydana geldiği belirtiliyor. Sızıntının yağmur suyu kanallarını da aşarak, hasarlı deponun altındaki toprak tabakasına geçtiği söyleniyor.

ABE'YE GÖRE KRİZ TOKYO'YU ETKİLEMEYECEK

Olimpiyat komitesinin Fukuşima'daki nükleer krize yönelik endişelerini alt etmeyi başaran Japonya, 2020 Olimpiyatlarını, nükleer risk teşkil eden bölgeye 230 kilometre mesafedeki Tokyo’da düzenlemeyi planlıyor.

Uzmanlar, çelik tanklardan birinde meydana gelen sızıntının, yer altından Pasifik sularına hızla ilerlemesinden endişe ediyor ve büyük miktarda radyasyonlu suyu yer altında "zapt etmenin" imkansız olduğunu belirtiyor. Tokyo'daki Olimpik kompleks ise Pasifik sularına bakıyor.

Ülkenin önemli gazetelerinden Asahi’nin yaptığı ankete göre, halkın yüzde 72’si hükümetin Fukuşima için 470 milyon dolarlık yatırım kararının çok geç olduğunu düşünüyor, ankete katılanların yüzde 95’i ise santraldeki tehdidin ciddiyetini koruduğu yönünde görüş bildiriyor.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Olimpiyat sunumu sırasında  nükleer tesisin kontrol altında olduğunu öne sürmüş ve oyunlara ev sahipliği yapacak Tokyo'nun nükleer krizden kesinlikle etkilenmeyeceği teminatını vermişti.

AA
<< Önceki Haber Nükleer tehdit devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER