ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'nin uzun bir süredir talep ettiği, Suriye üzerinde 'uçuş'a yasak bölge' oluşturulması konusunda plan hazırlaması için Pentagon'a başvurduğu bildirildi.
Suriye'de 2,5 yıla yakın bir zamandır devam eden krizin sona erdirilmesinde askeri çözüm yerine, daha çok siyasi çözümden yana tavır alan Obama yönetiminin ilk defa askeri bir eylem planı için Genelkurmay Başkanlığı'na yetki verdiği ifade edildi.
Beyaz Saray'dan iki yetkilinin The Daily Beast adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin 'ABD, Fransa ve İngiltere'nin yürürlüğe koyacağı uçuşa yasak bölge konusunda planlar çizmesi için Pentagon'a talimat verdiği belirtilerek, bu konuyla ilgili isteğin Cenevre'de yapılacak Suriye Konferansı öncesinde Ortadoğu'ya ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry yoluyla Pentagon'a iletildiği kaydedildi.
Star'da yer alan habere göre Cenevre konferansı, başta ABD olmak üzere 18 ülkeden 15 bin askerin katılacağı Ürdün'de yapılacak 'İstekli Aslan' adlı askeri tatbikatla aynı zaman denk gelirken, tatbikatın 'Uçuşa yasak bölge'yle ilgili F16'ların kullanılacağı planın egzersizlerini içermesi de bekleniyor.
SINIRI 50 METRE GEÇTİ
Öte yandan ABD Senatosu’nun en tecrübeli isimlerinden Senatör McCain’in sürpriz Suriye gezisinin detayları belli oldu. Gaziantep’te ÖSO Genelkurmay Başkanı General Selim İdris’in de nezaretinde 2 ayrı toplantı yapan McCain, ardından Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçti. McCain Suriye tarafındaki görüşmesi ise Babüsselam kapısının resepsiyon odasında, yani sınırın 50 metre ötesinde gerçekleştirdi. Toplam 18 komutanla görüşen McCain’in Suriye’deki görüşmesinde 5 komutan yer aldı.
McCain bu görüşmede Suriye’de Hizbullah’ın ve İran Devrim Muhafızlarının varlığından şikayet ederek, Rusya’nın Esed’e yardımını da eleştirdi. ABD’de Başkan Obama’nın politikasını yanlış bulduğunu söyleyen McCain, muhaliflere ağır silahlar verilmesi ve uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda destek sözü verdi. ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’ndan geçen ancak kaderi hâlâ belirsiz olan yasa tasarısını geçirmek için uğraşacaklarını da vurgulayan McCain’in uçuşa yasak bölge konusunda muhalifleri desteklediği bildirildi.