Obama'ya ilginç soru!

ABD Başkanı Obama, 2013 yılında bazı hayal kırıklıkları yaşasalar da önemli birçok adım atıldığını belirterek, anketlerde çıkan bu yılın Obama için "en kötü yıl" olduğu tezini reddetti.

Obama'ya ilginç soru!

Obama, yeni yıla girmek için Hawai'ye tatile gitmeden önce Beyaz Saray'da yılın son basın toplantısını yaptı.   Yıl içindeki gelişmelerden bahseden Obama, "anketlere bakılarak 2013 yılını başkanlığının en kötü yılı olarak görüp görmediğine" yönelik soru üzerine, bu yoruma katılmadığını söyledi. Obama, neredeyse 5 yıldır başkanlık yaptığını hatırlatarak, tüm kariyeri boyunca hep iniş-çıkışların olduğunu kaydetti. Obama'nın son anketlerde popülerliği en düşük seviyelere inmişti. Ancak Obama,  "Eğer anketlere bakarsanız, benim kariyerim boyunca anketlerde iniş ve çıkışlarım oldu. Anketlerle ilgilenseydim, Başkanlık için yarışmazdım" dedi.

               -2013'deki hayal kırıklıkları…
Kongre'den geçirilmesini istediği ama geçmeyen, silah yasası ve göçmenlik reformu gibi bazı konularda hayal kırıklığı yaşadığını ama yıl içinde önemli gelişmeler de olduğunu ifade etti.  Obama, 2013 yılının Ekim ayında yeni sağlık yasasının yürürlüğe girmesinden sonra yaşanan sıkıntıların büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti. "2013 yılındaki en büyük hatasına" yönelik soruyu yanıtlayan Obama, sağlık reformunun devreye girdiği ilk 6 haftadaki sorunlarda "çuvalladığını" kabul etti. Gelecek yıla daha umutlu baktığını anlatan Obama, ekonomi ve sağlık sigortaları konusundaki ilerlemelere değinerek, 2014'ün de ABD için atılım yılı olacağını kaydetti. İstihdam, göçmenlik sorunu gibi alanlarda halen yapılması gereken işler olduğuna işaret eden Obama, 2014 yılının eylem yılı olması gerektiğini bildirdi.

 Obama, gelecek yıl orta sınıf için daha fazla fırsat ve istihdam yaratmanın önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Obama, göçmenlik reformunun da Kongre'den geçmesine yönelik beklentisini dile getirdi.

-NSA
 ABD Başkanı Obama, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA)  kamuoyunda ve uluslararası toplumda daha fazla güven oluşturarak, terörle mücadele gibi konularda etkin çalışmaya devam etmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Bu konuda rapor hazırlayan komisyonun önerileriyle ilgili tüm kesimlerin görüşlerini dikkate alacağını belirten Obama, konuyla ilgili Ocak ayında açıklama yapacağını duyurdu.

Obama, "NSA'ın insanların özel hayatlarına karışmadığı ve ülke içinde izleme yapmadığına dair güveninin tam" olduğunu dile getirdi.

               -İran'a yeni yaptırımın zamanı değil
               Obama, İran ile geçici anlaşma çerçevesinde müzakereler sürerken Kongre'nin yeni yaptırımlar geçirmesinin zamanı olmadığını ve buna ihtiyaç da olmadığını belirterek, zaten gerektiği zaman hızlı biçimde yaptırım kararı alabileceklerine işaret etti.

               Obama, Senato'ya sunulan yeni yaptırım tasarısının "İran'a güvenilir baskı yapma" amacı taşımasıyla ilgili olarak da "Merak etmeyin. İranlıların, Kongre'nin yaptırımlar geçirmeye ne kadar hevesli olduğu konusunda şüphesi yok" diye konuştu
<< Önceki Haber Obama'ya ilginç soru! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER