Beyaz Saray'ın Baş Foto Muhabiri Pete Souza,
yönetimin, ABD Başkanı Barack Obama'nın
küçük kızları Sasha ve Malia'nın fotoğraflarının uluslararası ajanslar ile diğer basında yayımlanmaması kararı aldığını söyledi.
New York'taki PDN Photo Fuarı'nda düzenlenen Beyaz Saray Foto Muhabirleri seminerine katılan Souza, "Çocuklar henüz çok küçükler. Aile ve yönetim çocuklar büyüyene kadar fotoğraflarının dışarıya
servis edilmemesini istedi. Çok çok sınırlı sayıda fotoğrafı zaman zaman vereceğiz, ancak yayına vermede
kural olarak
aileden birisinin fotoğrafta yer alması şartı olacak" dedi.
Souza, konuşmasında, Obama yönetimiyle ilgili merak edilen pek çok perde arkası detaya değindi. Beyaz Saray'da ilk olarak Başkan Ronald Reagan ile 1980'li yıllarda çalışan, Reagan dönemi sonrası Washington'dan ayrılan ve uzun bir aradan sonra Obama ile Beyaz Saray'a bu kez baş foto muhabiri unvanı ile dönen Souza, ABD yönetiminin merkez binasında içeride istediği gibi dolaşma hakkına sahip 2-3 kişiden biri olduğunu söyledi.
Başkan Obama'nın, kızları için Beyaz Saray'a köpek alacağını açıklamasından sonra, tüm fotoğrafçılar gibi bunun "
siyah" renkli bir köpek olmamasını dilediklerini vurgulayan Souza, "Ancak umduğumuz olmadı. Altı aylık
Portekiz cinsi olan Bo (köpeğin adı) koyu siyah renkte. Çok siyah olduğu için iyi fotoğraf çekmekte ciddi zorluk çekiyoruz.
Işık ortamı nedeniyle zorlanıyoruz" dedi.
Obama'nın sırtı dönükken de çok kolay seçilebilen bir kişi olduğunu, bu yüzden sırtı dönük olduğunda da fotoğrafını çekmeyi sıklıkla
tercih ettiklerini ifade eden Beyaz Saray Baş Foto Muhabiri, önceki Başkan George
Bush ile Obama'nın fotoğraflarının birbirinden birçok farklılıklar içerdiğini, Bush'un fotoğraflarına bakıldığında Cumhuriyetçi Parti'nin "
temiz ve ciddi" imajının görüldüğünü, Obama'nın ise "daha rahat ve her ortamda fotoğrafının çekilmesine ve kullanılmasına izin veren'' bir lider olduğunu vurguladı. Souza, "Bir gün ayakları masanın üzerinde, bir başka gün şınav çeken, eşini öpen veya uyuyan bir ABD Başkanı'nın fotoğraflarını gazetelerde görebiliyorsunuz. Bush'un foto muhabirliğini yapan Eric Draper da çok iyi bir foto muhabiri, ancak fotoğraflara bakın, hep kravatlı, ceketli, ciddi ve şık başkan ve çevresindeki insanlar topluluğu" diye konuştu.
-SOUZA, TÜRKİYE'DE DE ÇOK KEZ GÖREVLİ OLARAK BULUNMUŞ-
Seminerde, Obama'nın,
Mısır,
Türkiye, Prag,
Londra,
Paris, ABD ve başkanlığı öncesindeki
Kenya ve Rusya'ya yaptığı ziyaretlerle ilgili fotoğraflar sunuldu. Türkiye'de
İstanbul'da yağmur altında yürürken çekilen bir kare ile, Obama ekibinin Irak'ın başkenti Bağdat'a yapacağı ve güvenlik nedeniyle gizli tutulan gezinin ayrıntılarını tartışırken Türkiye'de çekilmiş bir başka fotoğrafı sunuldu.
Türkiye'ye birçok kez gittiğini söyleyen Souza, şunları anlıttı:
"Reagan sonrası Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra uzun süre freelance fotoğrafçı olarak çalıştım. 1996'larda
Chicago Tribune gazetesi beni
sözleşmeli olarak işe aldı. Tribune'deki ilk görevim İstanbul oldu. Bana Türkiye ile ilgili bir haber hazırladıklarını muhabir ile birlikte İstanbul'a gideceğimi söylediler. O zaman ve daha sonrasında da çok kez Türkiye'ye görevli olarak gittim. En son Başkan Bush'un ziyaretinde yine Türkiye'deydim." dedi.
Konferansta, Souza'nın yanı sıra, 1970'li yıllarda Nixon ve
Ford döneminde Beyaz Saray Baş Foto Muhabirliğini yapan David Kennerly ile Bill
Clinton ile Oval Ofis'te Baş Foto Muhabiri olarak görev alan Robert Mc Neeely de yer aldı. Her iki foto muhabiri de bu döneme ilişkin merak edilenleri ve detayları anlattı.
ABD'de Beyaz Saray Baş Foto Muhabirliği olarak bilinen "Resmi
Fotoğrafçılık", ilk olarak suikasta
kurban giden eski Başkan John F. Kennedy döneminde başladı. Beyaz Saray'da "Başkanı en çok gören kişi" olarak da adlandırılan Baş Foto Muhabirinın görevi, Başkanı görev yaptığı süre içerisinde "belgesel" olarak fotoğraflamak olarak tanımlanıyor. Beyaz Saray Baş Foto Muhabiri ve diğer görevli foto muhabirlerinin çektiği fotoğraflar düşük çözünürlüklü olarak zaman zaman uluslararası ajanslar aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor.