Kuzeydeki nehirlerde oluşan taşkınlar azalırken, güneydekiler yükselmeye devam ediyor. UNICEF’in
Güney Asya Bölge Direktörü Dan Toole,
Pakistan’ın Sindh eyaletindeki Şükür’de bulunan kampları ziyaret ederek,
yardımları denetledi. 4 milyon kadar kişinin evsiz kaldığı Sindh eyaletinde,
halkın yalnızca bir kısmının yardım alabildiği belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşları da, yeterince
gıda ve
temiz su dağıtımı yapılamadığı için çocukların
açlıktan ölmeye başladığını açıkladı. 8 milyon insanın açlık sınırında yaşadığı açıklanan ülkede, evsiz sayısının da 4 milyonu aştığı bildirildi. 3.5 milyon çocuğun da
kolera ve tifo gibi
salgın hastalıklara yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu biliniyor. Pakistan’da yaşanan son 80 yılın en kötü
sel felaketinde bin en az bin 500 kişi hayatını kaybederken, 20 milyonu aşkın kişi de sel felaketinden etkilendi. Geçtiğimiz günlerde
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Pakistan’a uluslararası yardım çağrısında bulunmak için olağanüstü toplanmıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, toplantıda yaptığı açıklamada yardımların yetersiz kaldığını belirterek uluslararası topluma acil yardım çağrısında bulunmuştu.
İstanbul Sağlık Müdürlüğü de, salgın hastalık tehdidi ile karşı karşıya kalan Pakistan'a 12 kişilik
sağlık ekibi gönderdi.
Sağlık Müdürlüğü’nün ülkeye gönderdiği
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), kadrosunda 1 çocuk doktoru, 1 mikrobiyoloji, 1 dahiliye, 1
enfeksiyon hastalıkları uzmanı, 1 laborant ve 1
röntgen teknisyeni bulunuyor. Ekip, çadır
hastane, 1
ambulans ve 1
kurtarma aracıyla
bölgede
tedavi hizmeti verecek.
Dünya Sağlık Örgütü: Pakistan’da sağlık sistemi çöktü
Pakistan'da selzedelere yardım güçlükle ulaştırılırken,
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kurumlar da çabalarını artırdı. Cenevre'deki BM merkezinden yapılan açıklamada yeni sel tehdidi altındaki ülkede durum kötüye gidiyor.
Dünya
Meteoroloji Kurumu Sözcüsü Richard-Van Meale, yağışlar nedeniyle İndus ve Kutri nehirlerinin seviyesinde yeniden yükselme beklediklerini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Daniel Eduardo Lopez Acuna, selin vurduğu bölgelerde sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çekti. Acuna, yıkılan ya da
hasar gören 200 hastane ve sağlık ocağının acilen hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Fakat DSÖ'nün birinci önceliği salgın hastalıklara karşı önlem almak. DSÖ Sözcüsü, 7 milyondan fazla insanın temel sağlık hizmetine ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Dünya Gıda Programı Sözcüsü Emilia Casella ise sahada durumun günlük olarak değişmesi nedeniyle gıda yardımlarını ulaştırmada zorluk yaşadıklarını söyledi. Yolların bir gün açık bir gün kapalı olduğunu, helikopterlerin bugün havalanabilirken ertesi gün kalkamadığını dile getiren Casella, "Bu durum, sadece gıda değil; diğer hayati maddelerin selzedelere ulaştırılmasını güçleştiriyor." ifadelerini kullandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards, sel bölgelerindeki 1,5 milyon Afgan mültecinin durumundan endişe ettiklerini dile getirdi.
BM İnsani Yardımlar Koordinasyon Bürosu Sözcüsü
Elizabeth Byrs ise acil yardım için gerekli paranın yüzde 55'inin taahhüt edildiğini açıkladı. Byrs, yardım kampanyalarının kendilerini umutlandırdığını kaydetti.
Pakistan’da yeni sel tehdidi
Pakistan'da 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor. Yetkililer, İndus Nehri'nin yükselmesiyle bölgede onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığını belirtti. Son 24 saat içerisinde 150 bin Pakistanlı ise canlarını kurtarmak için yüksek kesimlere doğru kaçtı. Sindh eyaletinde şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı.
Yetkililer, sel sularının Arap Denizi'ne ulaşmasıyla birkaç gün içerisinde su seviyesinin düşeceğini tahmin ediyor. Fakat evlerini, hayvanlarını ve ekinleri halk her şeye muhtaç. En az 6 milyon insanın evsiz kaldığı felaketin milyarlarca dolarlık hasara neden olduğu belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler, Pakistan'a 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. 1 milyon insanın kalabileceği çadırlar dağıtıldı, 2,5 milyon kişinin de yakında çadırlarına kavuşacağı bildirildi. Şimdiye kadar 38 bin kişinin ishal hastalığına yakalandığı ve en az 1 kişinin koleraya yakalandığı belirtildi.
Salgın hastalıkların yayılması halinde bin 600 kişinin hayatını kaybettiği felaketteki can kayıplarının da artmasından endişe ediliyor.
Dağıtılan çadırların altına sığınan aileler, en önemli ihtiyaçlarının içme suyu olduğunu söylüyor. Novşera bölgesinde dört
küçük çocuğuyla birlikte
mağdur durumda olan Gül
Mina, sel sularından içmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Selzede Muahmmed Tahir ise yüksek kesimlerde akrabaları olanların buralara sığındığını, diğerlerinin ise başlarını sokacak çadır beklediğini söylüyor.