- Japonya aktif ordu için anayasal değişiklik planlıyor.
- Japonya’nın daha kapsamlı bir savunma konseptine geçmesine ABD'den de destek geliyor.
- Bazı yetkililer yapılacak yeniliklerin, Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye karşı cephe alma anlamına gelebileceği için ülke çıkarları açısından sıkıntılı bir durumun oluşabileceğini belirtiyor.
Salı günü savunma konulu yasalarla ilgili özel bir danışma paneline katılan Başbakan, “Anayasa teşekkül edildiğinden beri yaşadığımız bütün değişimleri irdelemeliyiz. Umut ediyorum ki panel anayasamızın yeni çağa ayak uydurabilecek bir yorum oluşturulmasının temellerinin atılmasını sağlayacaktır,” şeklinde konuştu. Panelde, hükümetin “kolektif savunma” diye adlandırdığı sisteme Kasım ayına kadar geçilmesi önerisinin çıkması bekleniyor.
Japonya’da uzun süredir savunma bütçesine ilişkin tartışmalar yapılıyor. Hükümet, savunma bütçesini artırma planları yaparken, muhafazakar seçmenler de bunun aslında çok geç kalınmış bir karar olduğunu düşünüyor. Mevcut Japon ordusu, sadece "savunma gücü" olarak sınırlı bir role sahip. Bununla birlikte Çin’in askeri gücünü hızlı bir şekilde artırması, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidi ve Rusya ile yaşanan ada ihtilafları Japonya’nın Asya’daki güvenlik risklerini yeniden gözden geçirmesini zorunlu kılıyor. Bu arada, ABD’li yetkililer ve bazı politikacılar, Japonya’nın daha kapsamlı bir savunma konsepti kabul etme fikrine destek veriyor. Bunun sebebi ise ABD’nin Japonya’yı savunmaya yönelik yükünü hafifletecek olması. Bununla birlikte bazı uzmanlar, Japonya’nın "kolektif savunmaya" geçmesiyle birlikte Çin ve Kuzey Kore ile ilişkilerinin daha da kötüye gitmesinden endişe ediyor.
İHA