Ülkedeki ekonomik krizle birlikte bankaların tam 6 gün boyunca kapalı kalması Rumların adeta belini büktü.
Kredi kartlarını kullanamayan ve alışveriş yapmakta zorlanan Rumlar sınırdan Kuzey Kıbrıs'a geçişleri azaldı.
Türk esnafı da durumdan olumsuz etkilendi.
Sınıra yakın bölgede iş yapan bazı Türk esnafları kepenk kapattı.
Eski Türk paralarını bozdurmaya çalışacak kadar zor durumda olan Rumlar bile mevcut.
RÖPORTAJ: "SON GÜNLERDE GELEN RUMLAR, MÜŞTERİLERİMİZ YANİ, ŞU AN BANKA KARTLARINI KULLANAMADIKLARINI, TAMAMEN PARASIZ VE ZOR DURUMDA OLDUKLARINI HATTA BAZI MÜŞTERİLER BİZİM ÇOK ESKİ PARALARIMIZI GETİRİP BURADA DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLERİNİ BİLE GÖRDÜK YANİ. ÇOK ESKİ PARALARI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR, GEÇERSİZ BİZİM BİLE ÇOK ESKİ ALTI SIFIRLI PARALARIMIZI GETİRDİLER."
Kuzey Kıbrıs'lı esnaflar arasında Rumları darboğaza sokan krizin Rum'ların Türkiye'yle yakınlaşmasına sebep olabileceğini düşünenler de var.
RÖP: "HATTA DEDİM, DAHA DA İLERİ GİTTİM, GİDİP RUSYA'DAN YARDIM İSTEYECEĞİNİZE TÜRKİYE'NİN UZATTIĞI ELİ SIKIN TÜRKİYE SİZE YARDIM YAPSIN BU İŞ BİTSİN."
Bu arada Kıbrıs Rum Kesimi'nde, Euro Bölgesi tarafından sunulan kurtarma paketine alternatif olarak hazırlanan önlem paketinin en önemli maddeleri parlamentodan geçti.
Hükümete sermaye hareketlerini kontrol etme yetkisi veren yasa, devlet kurumlarının gelirlerinden ve gönüllü katılımlardan sağlanacak bir dayanışma fonu oluşturulmasını da öngörüyor.
Önlem paketinin parlamentodan geçmesinin ardından, Rum lider Nikos Anastasiadis, kredi anlaşmasının nihai şeklini belirlemek üzere Brüksel'e gitti.
Ancak Güney Kıbrıs Rum kesiminde, 5,8 milyar avroluk önlem paketi üzerinde Troyka ile anlaşma sağlanamadı.