- Rus senatörden Ahmet Palankoyev'den Gezi olayları için 'dış güçler' iması
- "Büyük bir ihtimalle bu durumdan memnun olmayan ülkeler, güçler var"
- "Bana Gezi Parkı olayları dışarıdan yönlendirilmiş izlenimi veriyor."
Rus-Türk İş Konseyi Başkanı ve Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi senatörü Ahmet Palankoyev, Türkiye'nin son on yılda ekonomik alanda büyük bir sıçrama gerçekleştirerek bölgesel güç haline geldiğini söyledi. Palankoyev'e göre başta Gezi Parkı olayları olmak üzere Türkiye'de yaşanan protesto eylemlerinin arkasında Türkiye'nin kazandığı yeni durumdan rahatsız olan bir kısım güçler olabilir.
Rusya-Türkiye ilişkilerini değerlendiren Palankoyev, siyasi, ekonomik, turizm ve kültürel alanda son yıllarda iki ülke ilişkilerinin hızla geliştiğini, iş konseyleri olarak, TUSKON, iş adamları dernekleri ve diğer sivil toplum kuruluşları aracılığı ile iki ülke girişimcilerine destek verdiklerini söyledi. Küresel ekonomide yaşanan zorluklara rağmen Rusya-Türkiye arasında ticaret hacminin her geçen gün arttığını kaydeden Palankoyev, "Rus ve Türk girişimciler birbiriyle iş yapmak istiyor. Hareketlilik sürekli artıyor. Bu iki ülke ticari ilişkileri açısından olumlu bir perspektif ortaya koyuyor." değerlendirmesinde bulundu.
PARA İSTİKRARI SEVER
Türkiye'nin ekonomik büyüme açısından dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline geldiğini, gelişen ve hızla büyüyen bir ekonomik yapısı olduğunu belirten Palankoyev, "Türkiye yatırım yapmak için de cazip bir ülke haline geldi. Türkiye'ye sık gidip geliyorum. Türkiye'ye barış ve huzur diliyorum. Yaşanan olayları kaygı ile karşıladım. Umarım Türkiye bu sorunun üstesinden gelir. Türkiye'de bir anda patlak veren olayları yorumlamak dışarıdan biri olarak zor. Türkiye bölgesel bir lider ülke haline geldi. Büyük bir ihtimalle bu durumdan memnun olmayan ülkeler, güçler var. Bana Gezi Parkı olayları dışarıdan yönlendirilmiş izlenimi veriyor. Bu tür olaylar Türkiye'nin dış yatırım cazibesini etkilemiş olabilir. Paranın istikrar ve güven ortamını sevdiğini biliyoruz. Sadece bir parkın ülkeyi istikrarsızlığa sevk etmesi düşünülemez. Burada protestoların başka amaçları olduğunu da dikkate almak gerekiyor…" tespitinde bulundu.
SURİYE'NİN GELECEĞİNİ TAHMİN ETMEK ÇOK ZOR
Arap Baharı'nın ardından Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Palankoyev, "Libya'da neler olup bittiğini ve bu Arap Baharı'nın nasıl başladığını hatırladığımızda aklımıza bir dizi sorular geliyor... Libya'daki süreç ne ile sonuçlandı? Neler daha iyi oldu? Eski rejim iktidardayken bütün dünya onu bir diktatörlük sanıyordu. İşte şimdi bir devrim oldu. Neler daha iyi oldu? Batı demokrasileri ne sonuçlar elde edebildi? İşte bu yüzden bu konuda, özellikle Suriye konusunda tahminler yapmak çok zor. Ben bu konuda Rusya'nın 'bir ülkenin iç işlerine karışmamak ve herhangi meşru iktidarın devrilmesine yardımcı olmamak' prensibini doğru buluyorum. Tabii ki ekonomik, siyasi yöntemler kullanılabilir, fakat darbelere katılmak doğru bir yaklaşım değildir. Böyle bir yaklaşım hem doğru değil hem de beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Böylece Suriye'deki krizin ne ile sonuçlanacağını tahmin etmek çok zor. Tarafların problemlerini masada çözmeleri çok iyi olur. Çatışmalarda siviller ve masum insanlar can veriyor." dedi.
RUSYA-TÜRKİYE EKONOMİK İLİŞKİLERİ SURİYE'DEN ETKİLENMEZ
Rusya ve Türkiye'nin kendi çıkarları olan iki farklı ülke olduğunu, Suriye konusunda da farklı bakış açılarının olabileceğine değinen Rus senatör, "Ancak tüm farklı bakış açıları ekonomik ilişkilere yansımaz. Rusya ve Türkiye ekonomileri karşılıklı bağımlı. İki ülke ekonomileri birbirlerini çok iyi tamamlıyor. Suriye'de farklı bakış açılarının Rusya-Türkiye ilişkilerini etkilememesini umuyorum. Suriye konusunda ortak bir yaklaşıma bile ulaşılabilir." ifadelerini kullandı.
CİHAN