Dünkü
duruşmada, koyu
renk takım elbisesi ve elinde
Kuran-ı Kerim ile hazır bulunan
Saddam Hüseyin, Başyargıç Rauf Abdürrahman'ın kendisine yönelik suçlamaları okuduktan sonra suçlu olup olmadığı sorusunu yanıtlamadı ve mahkemeyi tanımadığını yineledi.
Saddam Hüseyin, yargıca hitaben, ''ben halkın arzusuyla
Irak Devlet Başkanı oldum ve halen d
e devlet başkanıyım. Irak halkının arzusuna saygı duyuyorum ve halkı
Amerika ve işbirlikçilerine karşı onurla savunacağım'' dedi.
Başyargıç Abdürrahman ise Saddam Hüseyin'e hitaben, artık devlet başkanı olmadığını belirtti ve suçsuz olduğu yolundaki sözlerini kayıtlara geçirdi.
Duruşmada, Saddam Hüseyin'in ardından diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları dinlediler ve bu suçlamaları reddettiler.
Öğleden sonraki oturumda ise
savunmanın tanıkları dinlendi. Saddam Hüseyin ve diğer sanıkların bulunmadığı bu oturumda beş tanığın ifadeleri alındıktan sonra duruşmaya salı günü devam edilmesi kararlaştırıldı.
Başyargıç Abdürrahman, dünkü duruşmada, Saddam Hüseyin'in Duceil'de güvenlik güçlerine ve orduya, halka karşı
silah kullanmaları ve tutuklama emirlerini verdiğini söylemişti.
Abdürrahman, bu emirlerin sonucu olarak iki günde Duceil'de 9 kişinin öldüğü, 399 kişinin tutuklandığı ve kadınlarla çocuklar dahil çok sayıda kişiye işkence yapıldığı iddialarını dile getirmişti.
1982 yılında 148 kişinin öldürüldüğü Duceil katliamıyla ilgili belgelerde, aralarında devrik lider Saddam Hüseyin'in de bulunduğu sekiz kişiden yedisinin imzasının gerçekliğini doğrulanmıştı.
Avukatların, bundan sonra Saddam Hüseyin ile yedi eski
Baas yöneticisinin suçsuz oldukları yönünde ifade verecek onlarca görgü tanığını mahkemeye çağıracağı ve savunma aşamasının en az bir ay süreceği belirtiliyor.
İlk duruşma 19 ekim 2005'te yapılmıştı
Saddam Hüseyin ve yedi yardımcısının Duceil katliamıyla ilgili yargılandığı davanın ilk duruşması 19 ekimde yapılmıştı. Saddam Hüseyin, ilk duruşmada mahkemeyi tanımadığını söylemiş ve kimliğini açıklamamıştı.
Irak devrik liderinin suçlu bulunması durumunda idam cezasına çarptırılabileceği ve alacağı cezanın mahkemenin kurallarına göre bütün temyiz sürecinin tüketilmesinin ardından 30 gün içinde
infaz edilebileceği belirtiliyor.
Bunun da Saddam Hüseyin'in aralarında soykırımın da bulunduğu diğer suçlardan yargılanmadan idam edilmesi olasılığını artırdığı kaydediliyor.