Sarkozy inkâra karşı Erdoğan'a 3 şart koştu
1-
Soykırımı araştıracak
komisyonda tarihçilerin yer alması şartı olmasın
2- Düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 301'inci maddeyi kaldırın
3-
Ermenistan ile
Türkiye sınırının açılmasını sağlayın
Başbakan Erdoğan, ABD'ye giderken uçakta gazetecilere, UMP lideri Sarkozy'i "inkar
yasası" konusunda konuşmak için aradığını, Sarkozy'nin kendisini
yanıtlayacağını söylemişti. UMP'ye yakın kaynaklara göre, Sarkozy, Erdoğan'ı geçen salı günü yanıtladı. Aktarılanlara göre, Erdoğan'ın talebi üzerine, Sarkozy partisi UMP'nin yasa tasarısından desteğini çekme şartı olarak üç talepte bulundu:
* Ermeni soykırımının araştırılması yönünde Türkler'den Ermeniler'den ve hatta dilerse
Fransa'dan tarihçilerin katıldığı bir komisyon kurulmasını istiyorsunuz. Bu komisyona sadece tarihçilerin katılması yönünde şart koşmayın.
* Düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan 301. maddeyi kaldırın.
*
Ermenistan-Türkiye sınırının açılmasını sağlayın.
ERDOĞAN: DÜŞÜNECEĞİM
Fransız kaynaklar, Erdoğan'ın, Sarkozy'ye "Söylediklerinizi düşüneceğim" dediğini öne sürdüler. Sarkozy'nin Erdoğan'la görüşme öncesi sağ kolu ve danışmanı olarak nitelenen Ermeni asıllı milletvekili Patrick Deveciyan'dan da görüş aldığı öğrenildi. Sarkozy'nin, Fransa'nın resmi görüşünden farklı bir üslup izlediği ve yanıt verdiği gözlendi. Sarkozy'nin, aylar önce Ankara'nın Erivan'a yaptığı "tarihçilerden oluşan komisyon" teklifinin ardından, bu komisyona siyasilerin de katılmasını isteyen Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a paralel biçimde aynı teklifi tekrarlaması da dikkat çekti.
DEVECİYAN: ERTELENİR
Erdoğan ve Sarkozy'nin
telefon konuşması için yorumuna başvurduğumuz Deveciyan, "Diyelim ki oldu, Erdoğan bu şartları kabul etti. O zaman yasaya muhalefet mi edeceksiniz?" sorusuna "Her halukarda yasa tasarının erteleneceğinden ve durumun izleneceğinden eminim" yanıtını verdi. Fransa'da hükümet, Sosyalist Parti'nin yasa teklifine karşı olduğunu birkaç kez açıkladı. Cumhurbaşkanı
Jacques Chirac gibi,
iktidar partisi UMP de karşı. Başta grup başkanı Bernard Accoyer olmak üzere; düne kadar yasa tasarısına muhalefet önemli ölçüde gelişti. Muhalif milletvekillerinin, mecliste "ret" oyu kullanmasının güç olduğu konuşulsa da; muhalefetin varlığının altı çiziliyordu. Nitekim bu muhalefet nedeniyle Patrick Deveciyan bir değişiklik önergesi verdi. Deveciyan, "bilim adamları ve akademik çalışmaların muaf tutulması" önerisinin UMP'deki toplantıda genel olarak
destek bulduğunu, bir "uzlaşma oluştuğunu" söyledi.
'FRANSA İKİYÜZLÜLÜK YAPIYOR'
Fransa'nın "Ermeni soykırımı" ısrarı Cezayir'de büyük tepki yarattı. Cezayir'de Fransızca yayınlanan L'Expression gazetesi, Cezayir'deki katliamları soykırım olarak tanımayı reddeden Fransa'yı çifte standart uygulamakla suçladı.
SABAH