Mali'de insanlar her köşe başında
mangalda çay demleyip misafirlerine ikram ediyorlar.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyanın en
yoksul ülkelerinden birisi olarak kabul edilen Mali'de insanların en büyük tutkuları arasında mangalda pişirdikleri çayı yudumlamak geliyor.
Başkent Bamako sokaklarında, her evin ve hatta her dükkanın önünde çay pişirmek için hazırlanan mangalları görmek sıradan görüntülerden biri.
Türk mutfağının ve özellikle sabah kahvaltısının vazgeçilmezi olan çay, Mali'de Türkiye'deki gibi sıcak içilmiyor. Mali'de insanlar, mangalda çayı demledikten sonra bir bardağa doldurup daha sonra bir başka bardağa boşaltarak soğutup içiyorlar.
Malili Osman Cara, hava sıcaklığının ortalama 40 derecenin üstünde olduğu Bamako'da insanların serinlemek için çayı
tercih ettiklerini anlattı.
Bamako'da çay kültürünün yaygın olduğunu ifade eden Cara, aşiretlerin yoğun olarak yaşadığı Mali'de
göçebe olarak bilinen Berberi aşiretinde çay kültürünün ise ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Mangalda çay pişirme kültürünün her geçen gün daha da arttığını belirten Cara, mangalda demlenen çayın daha lezzetli olduğunu ve bu geleneği sürdürdüklerini ifade etti.
''
Çay biz Afrikalıların en büyük tutkusudur'' diyen Cara, Afrika'da insanların genelde tarım ve hayvancılıkla uğraştığını, tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplamlarda da çay kültürünün çok daha yaygın olduğunu kaydetti.
Cara, başkent Bamako'da insanların daha bireysel yaşadıkları için mangalda
küçük demliklerle çay demlendiğini, çöl bölgesine doğru gidildikçe kalabalık aileler nedeniyle, daha büyük demliklerde çay pişirildiğini söyledi.