Oy pusulaları dün Juba Uluslararası Havaalanı'na ulaştı.
Pusulalar, yeni oluşturulan
Güney Sudan Polis Gücü'nün gözetiminde BM personeli tarafından
kontrol edildikten sonra kamyonlara yüklendi. 9 Ocak'ta başlaması beklenen
referandumda
oy verme işlemi 7 gün sürecek.
BM Referandum ve Seçim Bölümü yetkilisi Dennis Kadima, oy pusulalarının gelişini, BM'nin bu süreci destekleme taahhüdünü yerine getireceğinin bir kanıtı olduğunu söyledi. Kadima, referandumun zamanında yapılabilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini vurguladı. Kadima, karayoluyla ulaşamadıkları ücra bölgelere sandıkları havayoluyla ulaştıracaklarını dile getirdi.
TARTIŞMALI ABYEİ BÖLGESİ YETKİLİLERİ ENDİŞELNDİRİYOR
Bağımsızlık referandumu Güney ve
Kuzey Sudan arasındaki 21 yıllık iç savaşı bitiren 2005 Kapsamlı Barış Anlaşması uyarınca gerçekleştirecek. BM'nin
seçim gözlemcileri heyeti başkanlığını yürüten eski
Tanzanya Devlet Başkanı
Benjamin Mkapa, başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında sınırdaki petrol zengini Abyei bölgesiyle ilgili büyük endişeleri olduğunu söyledi.
Abyei bölgesinde, ülkenin bölünmesi durumunda hangi tarafa katılacağını belirlemek üzere bir referandum yapılması öngörülüyordu. Fakat taraflar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu bölgede
hazırlıklar yapılamadı. Mkapa, tarafları Abyei konusunda sabırlı olmaya ve kalıcı barış için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler ayrıca,
Güney Sudanlıları referandum hakkında bilinçlendirme faaliyetlerini de sürdürüyor. Ücra bölgelerde yaşayanların oy verme merkezlerine gelmelerinin büyük bir zorluk olduğu belirtiliyor.
Bu arada bugün Hartum'daki Güney Sudan Referandum Komisyonu'nun ana merkezinde oy pusulalarını ve seçimde kullanılacak malzemelerin devredilmesi dolayısı ile
tören yapıldı.