Lancet tıp dergisinde Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nden Profesör Martin Eichner ile Reutlingen Kamu Sağlığı İdaresi’nden Stefan Brockmann da, 1999’dan beri çocuk felci görülmeyen Suriye’de son aylarda patlak veren vakaların Avrupa’yı da tehdit ettiğini belirtti. Dergide, hastalığın bulaştığı 200 kişiden birinde felç görüldüğünden, salgının fark edilmesinden önce hastalığın bir yıl sessiz taşınma dönemi olduğu anlatıldı. Bu dönemde yüzlerce kişinin enfeksiyonu taşıyıp bulaştırabileceği vurgulandı. Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin önerdiği gibi sadece göçmenlere aşı yapılmasının yeterli olmayabileceğine, daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğine dikkati çekildi.
SURİYE’DE 22 VAKA GÖRÜLDÜ
Suriye’de şimdilik 22 kişi çocuk felci hastalığına yakalandı. Felç olanların çoğu aşılanmamış ya da aşının üç dozunun tamamını almamış iki yaş altı çocuklar. Dünya Sağlık Örgütü ( İng: World Health Organization - WHO) acilen çocuk felci yapılması gereken kişilerin sayısını ikiye katlayıp 20 milyona çıkarırken, sekiz aylık aşı kampanyası kapsamına Suriye’nin yanısıra Türkiye, Lübnan, Irak, Ürdün, İsrail ve Filistin’i de aldı.
BAKANLIK: ÇALIŞMADA SONA GELDİK
Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarının ardından bir açıklama yayınlayan Sağlık Bakanlığı ise hastalığın şu ana kadar Türkiye’de görülmediğini belirterek aşı kampanyası hazırlıklarının sonuna gelindiğini ifade etti. Bakanlık “Suriye’de çocuk felci salgını olabileceği duyumu alındıktan sonra Bilim Kurulumuzda bir değerlendirme yapılmış ve ülkemize hastalık girişini engellemek üzere bazı tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, Suriye ile komşuluğu olan illerimizde yaşayan beş yaş altındaki çocuklarımız ile kamplarda ve kamp dışında yaşayan Suriyeli çocuklara ek doz aşı yapılacaktır. Ayrıca, bölgeye giriş-çıkış yapanlar da aşılanacaktır. Aşı kampanyası ile ilgili hazırlıklar büyük ölçüde tamamlanmış olup uygulama yakında başlatılacaktır” dedi.
SINIR BÖLGESİNDEN BAŞLAMALI
Taraf’a konuşan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazid İlhan, Türkiye’nin çocuk felci salgını riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de 1998 yılından beri çocuk felci görülmüyor. Ancak komşu ülkelerde bu hastalığın yeniden ortaya çıkmış olması ülkemizde de çok ciddi bir riske işaret ediyor. Öncelikle sınır bölgelerinde aşılama yapılmalı ancak o kadar sıkıntılı bir durum var ki Suriye’deki nüfus Türkiye’nin her yerine yayılmış durumda”
Türkiye’de 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanıyor. Son çocuk felci vakası 1998 yılında görüldü. 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası alan Türkiye’de mevcut durumda çocuk felci vakası bulunmuyor.