Talat, Londra'da Reuters'a verdiği özel demeçte, Rum kesimi lideri Dimitris
Hristofyas'ın da çözüm istediğini belirterek, uluslararası toplumun da çözüm için daha büyük
destek vermesini talep etti. Hristofyas ile, ana sorunlarda yakınlaşma sağladıklarını da belirten Talat, "Ancak nihai sonucun alınması için BM'nin daha fazla dahil olması gerekiyor" dedi. Talat, "Bazı detayların çözümlenmesi, uluslararası desteğe bağlı. Bir çok konuda yakınlaşma sağlamamıza karşın her konuda mutabakata varmamız mümkün değil. Uluslararası ilgi şart" dedi. Talat, herhangi bir
birleşme antlaşmasına
ekonomik destek bağlamında bir uluslararası donörler toplantısının da gerekli olduğunu vurguladı.
Müzakerelerin başarısızlığa uğraması halinde adanın kalıcı olarak bölünmüş olacağını ifade eden Talat, "Çünkü, bugünkü uygun koşullar bir daha olmayacak" diye konuştu.
Hristofyas ile görüşmelerinin "iyi gelişmelerin eşiğinde olduğunu" belirten Talat, "Ama başarı elde etmemiz için, müzakereleri de yoğunlaştırmalıyız" dedi.
Talat'ın açıklamasına göre, Hristofyas da müzakerelerin yoğunlaştırılmasına mutabakat verdi ve
ocak ayında, her biri üçer günlük iki görüşme yapılması kararlaştırıldı. Bu görüşmeler, Lefkoşa'daki ara bölgede bulunan BM yerleşkesi yerine, her iki liderin ev sahipliğinde Rum kesiminde ve
KKTC'de yapılacak.
Şubat'ta ise KKTC'de nisan ayında yapılacak
cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla, görüşmelere ara verilecek.
Talat, Türkiye'nin uluslararası
deniz ve hava limanlarına tek yanlı bir tavizle Rum kesimine açmasına karşı olduğunu da vurguladı. Talat, "Bu çok tehlikeli olur. Limanların açılması ya çözümle birlikte, ya da Kıbrıslı Türklere izolasyonların kaldırılmasıyla birlikte gerçekleştirilmelidir" dedi.
Talat, müzakerelerin başarısızlığa uğraması halinde kendisinin "gizli" bir "B Planının" olduğunu da belirtti.