Nargis kasırgasının vurduğu Myanmar'da ölü sayısının 100 bini bulabileceği belirtilirken Türk
Kızılayı elinde 600 bin dolarlık bir
yardım malzemesiyle Myanmar'daki askeri rejimin engeline takıldı. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, dört kişilik yardım ekibinin ülkeye ulaşmak için sınırda beklediğini ancak giriş izni alamadıklarını belirtti. Küçükali, “Orada askeri bir düzen var. Arkadaşlarımız içeriye giremiyor” dedi.
Türk Kızılayı'nın dört kişilik yardım ekibi Endonezya'nın
Cakarta kentinde bekletiliyor. Kızılay'ın yardım konvoyunda öncelikli olarak ilaç, büyük sıkıntı çekilen su ve bebek maması bulunuyor. Öte yandan Türk
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Söz konusu gelişmeleri takiben, Hükümetimizce anılan ülkeye 1.000.000
ABD Doları tutarında insani yardımda bulunulması kararlaştırılmıştır. Söz konusu meblağ süratle iletilmektedir” açıklaması yapıldı.
TÜRK ŞEHİTLİĞİ İÇİN GİRİŞİM BAŞLATILDI
Öte yandan
ODTÜ Mezunlar Derneği ile ortak bir protokolleri bulunduğu ve bu protokole göre derneğin bir kişi görevlendirdiğini ifade eden Küçükali, “ODTÜ Mezunlar Derneği'nin
tayin ettiği arkadaşımız daha önce Endonezya'daki tsunami felaketine tahrip olan
Osmanlı mezarlığının yerini tespit etti ve biz yaptırdık. Şimdi burada da bin 500 şehidimiz var.
1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin
esir olarak alıp 2 bin askerimizi oraya götürmüştü. Onların bulunduğu mezar orada tahrip olmuş. Tespit için arkadaşlarımızı gönderdik ve o mezarlığın yapımıyla da ilgileneceğiz. İçeri girmek için ciddi tedbirler var. Daha dünyanın hiçbir yerinden yardım kuruluşu içeri girmedi” açıklamasında bulundu.
Ayaklanma başlayabilir
BM Genel Sekreteri'nin insani yardım faaliyet-lerinden sorumlu yardımcısı John Holmes yaptığı açıklamada, yardım çalışmaları için çok daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, felaket bölgesinden “
ayaklanma” haberleri geldiğini söyledi. Öte yandan askeri yönetimin BM'nin Myanmar'a yardım göndermesine izin verdiği bildirildi. İznin ardından yardım malzemesi taşıyan ilk BM uçağının Myanmar'a indiği belirtildi.
Myanmar'daki ABD maslahatgüzarı Shari Villarosa, kasırga da ölü sayısının 100 bini aşabileceğini söyledi. Villarosa, “Gelen bilgiler, ölü sayısının 100 binden fazla olduğunu gösteriyor” dedi. Tahminin
sivil toplum örgütlerinin raporlarına dayandığını belirten Villarosa, durumun “bilinenden çok daha dehşet verici” olduğunu ifade etti.
YENİ ŞAFAK