Türkiye'deki 'internete sansüre' dünyadan tepki!

İnternet kullanımına ilişkin getirilen yasaklar, Avrupa ülkeleri ve Amerika'nın da gündemindeydi.

Türkiye'deki 'internete sansüre' dünyadan tepki!


CPJ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE BAĞIMSIZ HABERCİLİK ALANLARI HIZLA DARALIYOR

Basın özgürlüğü ve gazeteci haklarının korunması konularında önde gelen kurumlardan biri olan Gazetecileri Koruma Komitesi (Committee to Protect Journalists-CPJ), 'Demokratik gibi görünen ülkeler arasında, Türkiye'de de hükümet müdahaleleri yüzünden ifade özgürlüğü ve bağımsız habercilik alanlarının hızla daraldığı' yorumunu yaptı.

CPJ'nin, 'Basın Özgürlüğünün Risk Altında Olduğu Ülkeler Raporu'nda, Türkiye ilk on ülke içinde yer aldı. CPJ raporunda, Türkiye'de hükümetin isteğiyle gazetecilerin çalıştıkları kurumdan kovulduğu ya da istifaya zorlandığı vurgulandı.

ABD: İNTERNET YASAĞI STANDARTLARLA UYUMLU DEĞİL

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye'de internet kullanımına ilişkin getirilen yasakların, ifade özgürlüğü konusunda uluslararası standartlara uymadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiyedeki internet kullanımına ilişkin yapılan yeni düzenleme ile ilgili soruya, "Bu yasalar, henüz kabul edilmemiş olan geniş kapsamlı yasaların bir parçası. Biz elbette Türkiye’nin internet kullanımına kısıtlama ve yasaklar getiren mevzuat durumunu izliyoruz. ABD olarak dünya genelinde ifade özgürlüğünü güçlü biçimde savunuyoruz ve savunmayı da sürdüreceğiz. Demokrasilerin, halkların farklı sesleriyle güçlendiğine inanıyoruz" şeklinde cevap verdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç’in yaptığı "Yeni önlemler, yönetimin internete kapsamlı şekilde müdahale etmesine ve Türkiye'deki tüm internet kullanıcılarının bilgilerini mahkeme gözetimi olmaksızın elde etmesine imkan tanıyor’ açıklamasına katıldıklarını da belirten Psaki, "AGİT temsilcisinin endişelerini biz de paylaşıyoruz. Bu girişimler, ifade özgürlüğü konusundaki uluslararası standartlarla uyumlu değil. Ayrıca, ifade özgürlüğünü, araştırma gazeteciliği, gazetecilerin kaynaklarının korunmasını, internet üzerinden bilgiye erişim ve siyasi tartışmaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip" diye konuştu.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: CUMHURBAŞKANI GÜL VETO ETMELİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü siteleri üzerinden yayınladıkları yazıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye'nin zaten kısıtlayıcı olan İnternet yasasına yapılan bir dizi yeni değişikliği veto etmesi gerektiğini belirtti.

Yazıda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi 5 Şubat 2014 akşamı hükümetin internet üzerindeki denetimini artıran, kullanıcıların çevrimiçi faaliyetlerine tamamen erişebilmesini sağlayan ve çevrimiçi içerikleri mahkeme kararı olmadan engelleme yetkisini arttıran bir dizi kanun maddesini oyladı. Meclis bu maddeleri, üzerlerinde kapsamlı müzakere yapmadan veya uzmanlardan gereğince görüş almadan kabul etti" ifadelerine yer verildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Şu an Türkiye'nin son ihtiyacı olan şeyin daha fazla sansür" olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin bilgiye erişim hakkı, ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkına saygı gösterme yükümlülüğünü ihlal etmemesini sağlamak için Başkan Gül bu yeni düzenlemeyi veto etmelidir" dedi.

AVRUPA KOMİSYONU DA TEPKİLİ

Avrupa Komisyonu bugünkü toplantısında Türkiye'deki yeni internet yasasını tartıştı.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye'de gündeme gelen 'internet yasası'nın vatandaşın bilgiye erişimini hükümetin kontrol edebileceğini ve bunun da ciddi endişe oluşturduğunu ifade etti.

Stano açıklamasının devamında "Kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerekiyor, Avrupa Komisyonu da bu konuda Türk yetkililerle çalışmaya müsait" dedi.

STEFAN FÜLE, "İNTERNET YASASI CİDDİ ENDİŞELER OLUŞTURUYOR"

Füle de sözcüsünün basına yaptığı açıklamaların bir kısmını Twitter'da paylaştı. Füle, yasayla ilgili eleştirisini önce İngilizce ardından Türkçe dile getirdi. Füle twitinde "#Türkiye kabul edilecek internet yasası ciddi endişeler oluşturuyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan daha fazla şeffaflık ve bilgi,daha az kısıtlama" mesajını paylaştı.

İSVİÇRE BASINI: SANSÜRE KILIF UYDURULDU

TBMM'de kabul edilen internet yasası, İsviçre medyasının birinci haberi olarak internet sitelerinde yer aldı.

Almanca yayın yapan İsviçre birinci kanalı, değişikliği ilk haber olarak duyurdu. Haberde yasa değişikliğe AGİT'ten uyarı geldiği bildirildi. Haberlere göre, internete getirilen yeni kısıtlamalar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tepkisini çekti. Bu sabah saatlerinde kısa bir açıklama yapan teşkilat, Türkiye İletişim Başkanlığına (TİB) kapsamlı yeni yetkiler getiren yasayı eleştirirken, "İnternet kullanıcılarının iletişim datalarına erişiminde herhangi bir kısıtlama olmamalı" denildi. Açıklamada, insanların haber alma haklarının ihlal edileceği vurgusu yapıldı.

Sansüre Kılıf Uyduruldu

İsviçre basını, Türk Hükümeti'nin interneti kontrol etmek için hassas konuları öne çıkararak, amacına zemin hazırladığını öne sürdü. Hükümetin gençlerin uyuşturucudan kurtarılması, cinsel içerikli suçları önleme ve intihar gibi vakaların önüne geçme gibi gerekçeleri interneti denetim altına almak için kullandığı iddia edildi. Türkler'in artık kolayca bilgiye erişemeyebilecekleri belirtilen haberlerde, TİB'e verilen yeni yetkiler de eleştirildi.
<< Önceki Haber Türkiye'deki 'internete sansüre' dünyadan tepki! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER