Türkiye, bu yıl en sıcak yazlarından birini yaşadı.
Kuraklık tartışmaları yıl boyu gündemin ilk sıralarında yer alırken, Dünya Su Konseyi (WWC) Başkanı Loic Fauchon'dan ilginç bir açıklama geldi.
Fauchon, 'küresel
ısınma' iddiasına bağlı olarak dünyanın kuraklaştığına dair somut bir veriye sahip olmadıklarını söyledi. İstanbul'da yapılacak 5. Dünya Su Forumu'na
hazırlık toplantıları için İstanbul'a gelen WWC'nin
Fransız asıllı başkanı Loic Fauchon, "Dünyanın bazı bölgelerinin çok yağış alırken bazı bölgelerinin daha az yağış aldığını tespit ettik. Sorun da buradan çıkıyor." dedi.
Fauchon,
tatlı su kaynaklarının kirletilmesi ve nüfus artarken suyun aynı kalmasının insanlığın çözmesi gereken iki önemli problem olduğunu düşünüyor.
'Su idareleri, suyu maliyetine mi satmalı, kârı mı düşünmeli?' konusuna başkan Loic Fauchon'un yaklaşımı ise şöyle: "Ücretli; ama makul bir fiyattan satılmalı." Fauchon'a göre suyu insanlara ulaştırırken idareler arıtma ve enerji maliyeti harcıyor.
Maliyetin üzerinde; ama makul bir fiyattan suyu halka ulaştıran idareler başarılı oluyor. Suyun ücretsiz olarak halka verilmesinin denendiği sistemler ise bugüne kadar başarılı olamamış.
Konsey olarak dünyada kişi başına su kullanım standardı belirlemediklerini de söyleyen Fouchon'un verdiği bilgiye göre, dünyada kişi başı su
tüketimi çok dengesiz. Afrikalılar kişi başı ortalama günde 20 ilâ 30 litre su tüketirken ABD'de bu rakam günde 500 ilâ 600 litre suya çıkabiliyor.
Avrupa ülkelerinde ise kişi başı tüketim ortalaması 200 litre. Türkiye'de yapılan araştırmalara göre bu rakam 111 litre civarında.