Belçika'da bulunan
Afganistan asıllı bir
sığınmacı hakkındaki davayı görüşen
AİHM, mültecinin
Yunanistan'a gönderilmesinin doğru olmayacağına karar verdi. Söz konusu kararın, önümüzdeki süreçte sınırları içerisindeki sığınmacıyı Yunanistan'a geri göndermeyi planlayan birçok AB ülkesi için ciddi sıkıntı oluşturacağı belirtiliyor.
AB'ye üye bütün ülkeler için bağlayıcı olan Dublin
düzenlemesine göre, sınırları içerisinde yasadışı yollarla bulunan bir sığınmacıyı yakalayan herhangi bir AB ülkesi, bu mülteciyi AB sınırlarına ilk girdiği ülkeye geri gönderme hakkına sahip. Bu düzenleme yürürlüğe girdiği günden bu yana Yunanistan'daki sınır görevlilerinin başını ağrıtıyordu. Çünkü sığınmacıların büyük bir bölümü AB'ye ilk olarak Yunanistan sınırlarından giriş yapıyor. Hal böyle olunca Dublin düzenlemesi yürürlüğe girdikten sonra Yunanistan'daki sığınmacı kapları kısa sürede AB'nin farklı ülkelerinden geri gönderilen
mültecilerle doldu. Ülkedeki kampların tamamının kapasitenin üstünde bir dolulukla
hizmet verdiği söyleniyor. Bu kamplarda kalan sığınmacılar birçok güvenlik problemlerinin yanı sıra ciddi sağlık problemleriyle de karşı karşıya kalıyor. Hijyen sorunu nedeniyle kamplarda hastalık kapan sığınmacı sayısında önemli bir artış olduğu ifade ediliyor. Ancak bu durum önümüzdeki dönemden itibaren değişebilir. Ancak bu durum AİHM'in verdiği son karardan sonra değişebilir.
AİHM'İN SON KARARI SİSTEMİ ÇÖKERTEBİLİR
AİHM'in Belçika'da yaşayan Afgan asıllı göçmenin Yunanistan'a geri gönderilmesi engelleyen son kararının
Avrupa'nın sığınmacıların geri gönderilmesiyle ilgili sistemini çökertebileceği ifade ediliyor. Karar, son dönemde yapılan operasyonlarla yakalanan yasadışı sığınmacıları Yunanistan'a geri göndermeyi planlayan
Danimarka ve
İsveç gibi ülkelerde tartışmalara neden oldu. Danimarka önümüzdeki süreçte 350 kadar sığınmacıyı
sınırdışı etmeyi planlıyordu ancak AİHM'in son kararı, bu sığınmacıların en azından bir süre daha Danimarka'da kalmasının önünü açtı.
İsveç'te geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapan İsveç
Göçmen Bakanı Tobias Billström Yunanistan üzerinden ülkeye giriş yapan göçmenlerden dert yanmıştı. "Yunanistan, uzun yıllar boyunca sorunlar yaşadığı
Türkiye ile olan sınırlarını dahi doğru düzgün
kontrol edemiyor" diyen Bakan Billström, Yunanistan'daki durumun
alarm verici düzeyde olduğunu ifade etmişti. AİHM'in son kararının İsveç'te sınır dışı edilmeyi bekleyen sığınmacıları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.
Avrupa
Sınır Ajansı Frontex tarafından geçtiğimiz
Ekim ayında yayınlanan bir araştırma Avrupa'ya yasadışı yollarla giriş yapan sığınmacıların yüzde 90'ının AB sınırlarına Yunanistan üzerinden girdiğini gösteriyor.