Savunma Bakanlığı’nın mevcut süper
bombaların daha güçlü hale getirilmesi için talep ettiği 81 milyon dolarlık
ödenek onaylandı.
“Massive Ordinance Penetrator,” (büyük delici
mühimmat) kısa adıyla MOP bombaları,
Kuzey Kore ve İran'ın yer altındaki suni
beton veya
doğal mağara sığınaklarını yok etmek amacıyla yapıldı.
2003 yılındaki birinci
Irak Savaşı sırasında yer altı sığınak ve hangarlarına karşı tahrip gücü yüksek BLU-109 ve GBU-27 bombaları kullanılmış ancak bunların yeterli olmadığı anlaşılmıştı.
Askeri yetkililer, mevcut MOP bombalarının İran’ın yeraltının çok derinlerine inşa ettiği nükleer tesislerine karşı etkisiz olduğunu savunuyor. Onaylanan ödenek, bu bombaların
imha gücünün artırılmasında kullanılacak.
Dev bombaların bazıları
Amerikan
Boeing ve Northrop Grumman firmaları tarafından üretiliyor. “Bombaların Anası” yakıştırması yapılan MOP’ların her biri yaklaşık 14 ton.
Yeryüzüyle temasta muazzam ağırlığından ötürü beton veya kayaları delip yerin çok derinlerine girebilen bomba, infilak ettiğinde, yaklaşık 3 tonluk savaş başlığıyla korkunç tahribata yol açıyor.
Resmi olmayan rakamlara göre, 5-6 metre uzunluğunda ve 70-80 santim çapında olan MOP bombaları, 60 metre beton ve 40 metre kalınlığındaki kayaları delebilme gücüne sahip.
MOP bombaları ağırlığından ötürü uçaklar tarafından tek tek taşınıyor ve
lazer güdüm sistemi ve iki kanatçığı sayesinde, hedefine yüzde yüz isabet sağlıyor.
Askeri uzmanlara göre, Amerika’nın, dev bombaları, radara yakalanma ihtimali çok zayıf olan B-2 hayalet uçaklarına yerleştirilmesi mümkün.
Amerika Savunma Bakanlığı ödenek için Kongre’ye ilk kez geçen
Ağustos ayında başvurmuştu. Ödeneğin daha yeni onaylanması, İran’ın, Kum kenti yakınlarında Fardaw adlı başka bir tesisinin bulunduğunun ortaya çıkmasına bağlanıyor.
Uranyum zenginleştirme amacıyla kullanılan yeraltı tesisinin diğerlerin çok daha derinde bulunduğu sanılıyor. Sivil ve askeri uzmanlar delme gücünün artırılmasına çalışılan 20 kadar bombanın İran’a karşı muhtemel bir askeri operasyonda kullanılacağı görüşünde.
Obama yönetiminin, her biri 16,5 milyon dolar değerinde olan bombaları, belirli koşullar altında
İsrail ordusuna verip vermeyeceği bilinmiyor.
Amerikanın Sesi