Ülkenin kuzeybatısında ziyaret ettiği bir
hastanede konuşan
David Cameron, son on yıl içinde
alkole bağlı hastalık ve suçlarda 'korkunç' bir artış olduğunu gözlemlediklerini kaydederek, "Bu kişilerin birçoğu da 18 yaşın altında. Bunlar genel olarak alkol içip
sarhoş olduktan sonra çevredeki insanlara korku salmanın, yaşamları harap etmenin veya suç işlemenin normal olduğunu sanıyor" tespitinde bulundu.
Alkol tüketiminin artmasını "
İngiliz toplumunun en büyük skandalı" olarak değerlendiren
Başbakan Cameron,
ülke çapındaki hastaneler,
ambulans servisleri ve polisin aşırı alkol tüketimi sebebiyle ortaya çıkan hastalık ve suçlarla mücadelede yetersiz kaldığını ve herkesin bu konuda sorumluluk duygusuyla hareket ederek bu skandalın çözümüne katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan Başbakan David Cameron, aşırı
içki kullanımına bağlı olarak acil servislere gidenlerin ülkeye yıllık maliyetinin 2.7 milyar Sterlin, topluma maliyetinin ise yıllık 17-22 milyar sterlin olduğuna dikkat çekti. Cameron, devletin sağlık bütçesine milyarlarca sterlin zarar veren ve toplumu huzursuz eden bu problemi çözmek için kararlı olduklarını vurguladı.
İngiliz Başbakan, içkiye "taban fiyatı" getirilmesinin bu zararı azaltabileceğini söyleyerek, son zamanlarda ülkede sıkça tartışılan "alkollü içeceklere taban fiyatı getirilmesi" konusuna
destek vereceğinin sinyalini vermiş oldu.
İngiltere, aşırı alkol kullanımına bağlı olarak artan hasta sayısından ve bunun sağlık bütçesine verdiği zarardan kurtulmanın yollarını arıyor. Son aylarda sağlık otoritelerinin hazırladığı raporlar, alkollü içeceklerde "taban fiyatı" bulunmamasının aşırı alkol tüketimine sebep olduğunu savunuyor.
Birçok siyasetçi ise alkollü içeceklere "taban fiyatı" getirmenin
Avrupa Serbest
Ticaret Kanunu'na aykırı olacağı gerekçesiyle bu uygulamaya karşı çıkıyor.
2003 yılından bu yana alkol zehirlenmesinden dolayı acil servislere gidenlerin sayısının iki katına çıkarak 18 bin 500'e yükseldiği bildiriliyor.
CİHAN