Çin medyasında yer alan haberlerde,
Şanghay'ın Lujiazui bölgesinde 1950'lerde başlayan gökdelen inşaatlarının bölgenin yavaş yavaş göçmesine sebep olduğu bildirildi. 18 kat ve üzeri 7 bin 500 yüksek binanın yer aldığı şehirde, 2003 yılına kadar bölgenin yılda 1,5 cm kadar yere battığı hesaplanırken, artık bu batış sürecinin hızlandığı belirtildi.
Özellikle Lujiazui bölgesinde yer alan ve şehrin mevcut en büyük binası Dünya Finans
Merkezi ile hemen yanına inşa edilen ve 632 metrelik dünyanın en uzun ikinci binası olmaya hazırlanan Şanghay Merkez gökdelenlerinin bulunduğu alandaki yollarda meydana gelen çatlamalar ülkede en çok tartışılan konulardan biri oldu.
Çin'in Twitter'ı olarak lanse edilen
Weibo mikroblog sitesinde paylaşılan şehirdeki
çatlak yol fotoları,
halk kadar yöneticileri de oldukça endişelendiriyor. Yapılan yorumlarda geçtiğimiz yüzyılda bölgenin 2 metreden fazla battığının tespit edildiği ifade edildi.
Yetkililer, Şanghay toprağının yumuşak olmasından ötürü yaşanan çatlamaların ve şehrin çökmesinin normal olduğunu belirtseler de, artık özellikle Lujiazui bölgesinde yapılacak gökdelenlere sınırlamalar getirmeyi planladıkları kaydedildi.
Çin,
ekonomik gelişimiyle paralel olarak son yıllarda daha da hızlanan şehirleşme ile birlikte görkemli ve birbiriyle yarışan gökdelen inşasını hızlandırdı. Ülkede
Hong Kong 58 dev gökdelenle başı çekerken, Şanghay 51 gökdelenle ikinci sırada, güneydeki Shenzhen ise 46 gökdelenle üçüncü sırada yer alıyor. Şanghay'da bulunan ve dünyanın en yüksek üçüncü binası unvanına sahip Dünya
Finans Merkezi aynı zamanda dünyada en yüksek gözlem ve
izleme kulesi olarak 2009 senesinde
Guinness Dünya Rekorları sertifikasını almaya hak kazanmıştı.