Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti
Lefkoşa'da düzenlenen "e-
KKTC Başlıyor" adlı çalıştayla tanıtılan ve 3 yılda tamamlanacak olan proje ile,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu hizmetleri tek kapı üzerinden verilmeye başlanacak.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, vatandaşlarına sunduğu hizmetleri artık tek kapıdan daha hızlı, daha şeffaf ve daha güvenli olarak vermeye başlayacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yi alanında Dünya devletleri arasına taşıyacak "e-KKTC" projesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki devlet yetkililerine, medya temsilcilerine ve kamuoyuna tanıtıldı.
Türkiye Cumhuriyeti
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen ve Türksat A.Ş. tarafından yürütülecek olan "e-KKTC" projesi, 24
Şubat 2012 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'daki
Yakın Doğu Üniversitesi Büyük
Kütüphane Salonu'nda düzenlenen "e-KKTC Başlıyor" çalıştayı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamuoyuna tanıtıldı.
Söz konusu çalıştaya KKTC Bayındırlık ve
Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, KKTC
Maliye Bakanı Ersin Tatar, KKTC Baş
bakanlık
Müsteşarı Hüda Aksoy ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça'nın yanı sıra, T.C.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mustafa
Fırat, Genel Müdürümüz Dr.
Özkan Dalbay ve Genel Müdür Yardımcımız Nihat
Oktay ile birlikte her iki ülkeden çok sayıda üst düzey
yönetici katıldı.
Dalbay: "
Proje ile KKTC alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmiş olacak"
Şirketimiz Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, "e-KKTC Başlıyor" çalıştayında yaptığı konuşmada, projenin
üretim aşamaları hakkında bilgi verdi. 3 yılda tamamlanması öngörülen projenin gerçekleştirilmesi hâlinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasına gireceğini ifade etti.
Dr. Dalbay konuşmasında söz konusu projeyi şu şekilde tanımladı: "e-KKTC projesinin kapsamına baktığımızda, bu projenin e-devlet projesi boyutunu çok aşan bir proje olduğunu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu yönetiminin ve kamu hizmetlerinin tamamen
elektronik ortama geçmesini sağlayan bir dönüşüm projesi olduğunu görmekteyiz. Tam bu noktada hatırlamamamız gereken çok önemli bir husus da, bu çapta bir projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesinin, diğer tüm
bilişim projelerinden çok daha fazla bir
işbirliği ve koordinasyon gerektirmiş olmasıdır. Bu projeyi her düzeyde sahiplenmenin, projenin başarısını ve dünyaya örnek olma vasfını daha da artıracağını ayrıca vurgulamakta fayda görüyorum."
Projenin ayrıntıları: "e-KKTC projesi ile üç yıl içerisinde nüfus, tapu, adres ve şirket kayıtları gibi temel veri tabanları elektronik ortama geçirilecek ve bu kayıtlar kurumlar arasında yine elektronik ortamda paylaşılacak.
Gümrük,
adalet,
sigorta, maliye, tapu gibi tüm kamu kurumları da tamamen elektronik ortamda ve entegre şekilde işlerini yürütmeye başlayacak; kamu yönetiminde şeffaflık ve
hesap verilebilirlik alanında da önemli bir artış yaşanacak. Bu proje ile aynı zamanda tüm kamu hizmetleri zaman ve mekândan bağımsız olarak vatandaşların ayağına götürülecek, dünyanın her yerinden bu hizmetlere 7 gün 24 saat ulaşılacak."
Fırat: "Dünya'ya Örnek Olacak"
T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Fırat, çalıştayda Sayın Bakan Binali Yıldırım'ı temsilen bir konuşma yaptı. e-KKTC projesini başlatmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Fırat, projenin gündelik yaşantıya büyük kolaylıklar getireceğini anlatarak, "e-KKTC projesi tamamlandığında KKTC dünyada bir çok ülkeye örnek olacaktır" dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünya ile bütünleşmesinin bu projeyle hızlanacağını ve projeyle birlikt
e devletin de daha şeffaf bir yapıya kavuşacağını ifade eden Fırat, şöyle konuştu: "Hem vakitten hem de nakitten kazanılacak. Kaynak israfının, kağıda bağımlılığın önüne geçilecek.
Hayat kalitesi artacak. Vatandaş devletin değil, elektronik ortamda devlet vatandaşın ayağına gidecek. Bizim Türkiye'deki tanımlamamızla devlet yakın bir zamanda bir 'tuş' mesafesinde olacak ve dahası, '
bürokrasi tuş olacak'. Buradan sizlere bir müjdeyi daha vermek istiyorum; e-KKTC Projesi kapsamında 2012 yılı
Aralık ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'Akıllı
Kimlik Kartları'nın dağıtımına başlanmış olacak."
Akça: "e-Devlet, Su Kadar Önemli"
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, çalıştayda yaptığı konuşmada, e-devlet projesinde temel amacın, vatandaş memnuniyeti olduğunu ve projenin başarılı olabilmesi için tüm kamuya görev düştüğünü belirtti. Akça, KKTC'de başlatılan e-devlet projesinin Türkiye'den su getirme projesi kadar önemli bir proje olduğunu vurguladı.
Akça ayrıca, e-devlet sisteminin güvenli ve bütün veri tabanlarıyla tüm kamu tarafından kullanılabilir olması gerektiğini belirterek, güvenlik bakımından da hukuki ve
teknik altyapının en yakın zamanda hazırlanması gerektiğini söyledi.
Teknolojinin, insan hayatını ve
yaşam biçimini değiştirdiğini, bunun en bariz örneğinin de internet olduğunu ifade eden Akça, internet aracaılığıyla insanların yaşam biçiminin değiştiğine, ancak bu teknolojinin insanların hayrına da zararına da kullanılabileceğine işaret etti. Dünyada 7 milyar insanın internet kullanarak kendisini dünyaya açtığını ve her türlü bilgi ve iletişimi sağladığını anlatan Akça, bununla birlikte ortaya çıkan siber suçların da güvenliğin gerekliliğini ön plana çıkardığını vurguladı. Akça, bu çerçevede siber suçların olumsuzluklarını giderici yasal tedbirlerin ve altyapı güvenliğinin önceden alınması gerektiğini, sosyal yaşamda olumsuzluklar yaşatmamak için bu güvenliğin şart olduğunu kaydetti.
Ulaştırma Bakanı Saner: "Genç ve Yetenekli
Nüfusumuz Teknolojiye Yatkın"
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, "e-KKTC" çalıştayında yaptığı konuşmada, bilgi çağına ayak uydurma hedefinde olduklarını ifade ederek, bilişim konusunda Türkiye'yi örnek aldıklarını söyledi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin
genç bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Saner, bu genç nitelikli nüfusla teknolojiye daha yatkın bir yapının mevcut olduğunu belirtti.
Önümüzdeki haftalarda Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun kurulacağını da açıklayan Saner, ciddi sorunlara neden olan
bilişim suçlarını önleme konusunda çalışmaların devam ettiğini, bilişim suçları yasasının taslağının hazırlandığını bildirdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin
modern kablolu bir altyapıya kavuşacağını, her eve fiber optik kablo çekme hedefleri olduğunu dile getiren Saner, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde
yurt dışına çıkışların 2 fiber optikle yedeklendiğini, verilen hizmetlerin kalitesinin de buna bağlı olarak arttığını sözlerine ekledi.
Maliye Bakanı Tatar: "e-Devlet ile Uçuşa Geçeceğiz"
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da çalıştayda yaptığı coşkulu konuşmada, "e-devlet ile uçuşa geçeceklerini" ifade etti. Tatar, 3 yıl içinde tamamlanacak olan "e-KKTC" projesi ve su projesi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uçuşa geçeceğini söyledi.
Bu gelişmelerle ülkede verimliliğin artacağını, kamu hizmetlerinin hızlanacağını ve yatırımların artacağını ifade eden Tatar, böylece
vergi gelirlerinin de artacağını söyledi.
Tatar, "e-Devlet projesinin vergi bacağı bu nedenle çok önemli. Vergilerini toplayabilen bir vergi dairesi ile bütçemiz daha da gelişecektir" dedi.
Müsteşar Aksoy: "KKTC'nin Gelişmesine Büyük Katkı Sağlayacak"
"e-KKTC Başlıyor" çalıştayının açılışında konuşan KKTC
Başbakan Müsteşarı Hüda Aksoy, e-devlet kurumlarının oluşturulmasına yönelik 1999 yılında alınan kararla projenin başlatıldığını ve bugüne kadar birçok safhada ilerleme gerçekleştirildiğini söyledi. Aksoy ayrıca, projenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gelişmesinde büyük katkısı sağlayacağını belirterek, katkı veren herkese teşekkür etti.