KKTC Cumhurbaşkanı
Derviş Eroğlu, Rum tarafının, ''
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devraldıktan sonra çözüm müzakerelerine devam etmeye hazır olduğuna'' ilişkin açıklamalarının, 1 Temmuz'a kadar
anlaşmaya varmama ve süreci 2013'e sarkıtma niyeti olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum
yönetimi lideri Dimitris
Hristofyas ile görüşmesinin ardından makamına dönüşünde yaptığı açıklamada, mülkiyet konusunu görüşmeye devam ettiklerini belirterek, Rum
Ulusal Konsey toplantısı nedeniyle gelecek hafta Salı günü düşünülen toplantının
Perşembe gününe alındığını, mülkiyet konusunu görüşmeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Downer'e hassasiyetler iletildi
Eroğlu, BM Genel Sekreteri
Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in
Kuzey Kıbrıs'ta bazı parti ve sendikalarla gerçekleştirdiği toplantı sırasında söylediklerinin bugünkü görüşmede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, ''Bu konuyu tabi ki görüştük. Bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyduk'' dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmeler devam ederken taraflardan birinin siyasi parti ve sendikalarıyla görüşüp, kışkırtıcı davranmayı tasvip etmelerinin mümkün olmadığını ve BM'nin
öneri sunacağı yönündeki haberlerle ilgili hassasiyetlerini Downer'a ilettiklerini söyledi.
Eroğlu, ''Downer, taraflara öneri sunacaksa, bunu sadece bir tarafa sunamaz. Türk tarafına paket öneri sunmakla bu iş olmaz. Masada iki taraf vardır. İki tarafın da bunu benimsemesi gerekir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:
''Downer, tek taraflı öneri veya yönetim ve güç paylaşımı ile mülkiyet konularında paket ortaya koyacaksa, bunu Rum tarafıyla da istişare etmesi lazım. Tek taraflı istişarenin doğru olmadığını, ancak iki tarafa da öneri sunarsa bunların tartışılabileceğini ifade ettik. Rum tarafının da böyle bir davranışı benimsemesi gerekir. Aksi takdirde, tek taraflı sağırlar diyaloğu şekline
döner.''
Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu'nun Hristofyas'ın, ''AB Başkanlığı'nı devraldıktan sonra da çözüm müzakerelerine devam etmeye hazır olduğunu uluslararası kurumlara ilettiğine dair açıklamasıyla ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Eroğlu, bu açıklamanın, Rum tarafının bir anlaşmaya niyeti olmadığını ortaya koyması bakımından önemli olduğunu söyledi.
''BM Genel Sekreterini rencide edici açıklama''
Eroğlu, Rum tarafının bu açıklamasının, ''1 Temmuz'dan sonra görüşmelerle bir anlaşmaya varılacağını düşünmüyorum.
Tarafların bu süre içinde anlaşması gerekir. AB Dönem başkanlığında anlaşma mümkün değil'' yönünde mesajları bulunan BM Genel Sekreteri'ni rencide edici, saygısız açıklamalar olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Downer'ı
Mart sonuna kadar tarafları yoğunlaştırılmış müzakerelerle anlaşmaya ve anlaşma ümidi ortaya çıkması halinde çok taraflı konferansı hayata geçirme düşüncesiyle görevlendirdiğini de hatırlattı.
Eroğlu, Kıbrıs Rum kesimindeki liderlik seçimi tartışmalarının 1 Temmuz'dan sonra daha da alevleneceği göz önünde bulundurulduğunda, o devrede de bir anlaşma olmaması ve sürecin 2013'e, hatta 2014'e sarkıtılması düşüncesi bulunduğuna dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Şimdi bütün bunları yok sayarak, '1 Temmuz'dan sonra da görüşmeler devam edecek' demek, hem genel sekreterin düşüncelerine karşı olmak, hem de anlaşmama niyetinde olduğunu kamuoyuna açıklaması bakımından önemli'' dedi.
Eroğlu şöyle devam etti:
''Bence bu düşünceyle anlaşmaya varmak mümkün değil. Bu nedenle biz şimdi ortaya çıkan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirme gayreti içindeyiz.
Rumlar da en iyi şekilde değerlendirme yönünde olumlu adımlar atarsa, bu sorunu çözmemek mümkün değildir. Çünkü her konuyu tartıştık. Biz, öneriler sunan, anlaşma isteyen tarafız. O ise konuyu 2013'e sarkıtma düşüncesinde. Demek ki anlaşma düşüncesinde olmayan Rum tarafıdır. Biz ise anlaşma arayışı içinde olduğumuzu, müzakere masasında her zaman tekrarladık, bugün de yeniden tekrarlıyoruz. Anlaşma tek taraflı olmaz.''