Irak'ın yarı resmi kanalı olan El Irakiye televizyonu bu
akşam verdiği haberde, "İçişleri Bakanlığının bölgesel
Kürt yönetimindeki İçişleri Bakanlığından, haklarında
tutuklama kararı verilen El
Haşimi ve beraberindeki 14 kişinin hemen tutuklanıp yargıya teslim edilmesini istediği" belirtildi.
Bu arada, Irak
Başbakanı
Nuri El Maliki, yerel bir kanala daha önce yaptığı açıklamada, El Haşimi hakkında tutuklama kararı veren yargıçların, El Haşimi'nin tutuklanmaması halinde kendisi hakkında tutuklama kararı verme tehdidinde bulunduklarını, El Haşimi meselesinin siyasi tasfiyelerle ilgisi olmadığını ve meselenin yargı işi olduğunu, siyasi pazarlıklara çözülmesine ve Iraklılar'ın kanının siyasi pazarlıklara alet edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Irak Yüksek
Yargı Konseyi, El Haşimi'nin tutuklanan bazı korumalarının verdikleri ifadelerde şiddet eylemlerini El Haşiminin direktifleri doğrultusunda yaptıklarını dile getirmesinden sonra 19 Aralıkta El Haşimi ve beraberindeki 14 kişi hakkında Anayasanın terörle ilgili 4. maddesine binaen tutuklama kararı vermişti.
Eski Başbakan Eyad
Allavi başkanlığındaki El Irakiye bloku, 24 Aralık'ta davanın, El Haşimi'nin Bağdat'taki yargıya güvenmediği ve yargının merkezi hükümetin baskısından uzak olduğu Kürt bölgesine taşınmasını talep etmiş ve talebin reddedilmesi üzerine davanın
Kerkük ya da Diyale iline bağlı peşmergelerin denetiminde olan Hanikin ilçesine taşınmasını istemişti.
"El Haşimi benim misafirim"
Irak Yüksek Yargı Konseyi, yapılan itirazlar üzerine 25 Aralık'ta tutuklama kararını gözden geçirdi ve tutuklama kararının El Haşimi'nin korumalarının ifadelerinin tutanağa geçirilmesinden sonra verildiğini ve tutuklama kararında geri dönüş olmayacağını açıkladı.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Celal
Talabani, El Haşimi'nin teslim edilmesi konusunda Maliki'nin yaptığı çağrılardan sonra 24 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "El Haşimi, benim misafirim, herhangi bir zamanda ve mekanda Irak'ın içinde yargı önüne çıkacaktır" demişti.
El Haşimi'ye yöneltilen suçlamalar ve Maliki'nin, Meclisten yardımcısı olan El Irakiye'nin üyesi olan
Salih El Mutlak'ın dokunulmazlığının kaldırmasını talep etmesi, Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti ittifakı ile El Irakiye arasında siyasi
kriz çıkmasına ve El Irakiye'nin meclisin ve bakanlar kurulunun oturumlarını boykot etmesine sebep oldu.