Suriye Devlet Başkanı Beşşar
Esad'ın, BM eski Genel Sekreteri Kofi
Annan'ın planını kabul etmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.
AA'nın sorularını cevaplayan
İstanbul Kültür Üniversitesi'nden Prof. Dr.
Hasan Köni, Suriye'nin Annan Planı'nı kabul etmesini iki temel nedene dayandırdı. İlk olarak,
Nisan ayında
Türkiye'de yapılacak Suriye toplantısına dikkati çeken Köni, bu toplantının Esad'ı tedirgin ettiğini belirtti. Köni, şu ifadeleri kullandı:
"Esad, Nisan'da Türkiye'de yapılacak Suriye görüşmelerinin içeriği açıklandıktan sonra, Annan Planı'nı kabul ettiğini açıkladı. Tüm muhaliflerin bir araya gelmesi ve ABD'nin, muhalifler arasında birleşmenin sağlanmasının ardından belli oranlarda
silah yardımı yapacağını açıklaması, Esad'ı tedirgin etti. Çünkü toplantıdan çıkacak kararlar, uzun vadede Esad'ın devrilmesinin önünü açacak."
Esad'ın planı kabul etmesinin diğer bir nedeninin
Rusya'nın telkini olduğunu belirten Köni, bu kararla Esad'ın, Rusya-Çin ikilisinin süreçte devre dışı kalmasının önüne geçtiğini belirtti.
Galatasaray Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr.
Beril Dedeoğlu ise, Esad'ın bu kararına şaşırmadığını belirterek, zamanlamasına dikkati çekti. Dedeoğlu şunları söyledi:
"Esad'ın Annan Planı'nın hemen kabul etmemesinin nedeni, ABD-Rusya arasında süren görüşmelerden çıkan sonucu beklemesiydi. Böylece Rusya'nın pazarlık şansı yükseldi. Anlaşılan o ki, iki büyük devlet ortak bir noktada anlaştılar ve Rusya'nın telkiniyle birlikte Esad planı kabul ettiğini açıkladı. Ancak burada zamanlamaya da dikkat çekmek gerekir. Seul'de
Kuzey Kore,
İran gibi konuların görüşüldüğü bir sırada, Esad'ın kararını açıklamış olması manidar."
Esad'ın bu kararının muhtemel sonuçlarını da değerlendiren Dedeoğlu, Esad'ın devrilmesinin "kaçınılmaz bir son" olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"Uluslararası camia bir süre daha Esad'la teması kesmeyeceğini gösterdi, tabi Baasçılar izin verirse."
AA