Büyük bir
Müslüman nüfusuna ev sahipliği yapan
Tayland'ın başkenti
Bangkok'un varoşlarındaki Bang Uthit
Camii'nde
Osmanlı arması bulunuyor. Külliyesindeki okulda halen eğitim verilen camide beş
vakit sesli ezan da okunuyor.
Güney Asya ülkesi Tayland, kendine has tarihi, kültürü ve yaygın
Budist inancının dışında büyük bir Müslüman nüfusa ev sahipliği de yapıyor. Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 55 civarında cami olduğu kaydediliyor. Bangkok'un varoşlarının bulunduğu Caran Kurun bölgesinde ara sokakta bulunan ve 1916 yılında inşa edilen camide ise Osmanlı izi var.
Tarihi kayıtlara göre doğrudan bir Osmanlı etkisi görülmese de yüz yıllık Bang Uthit Camii'nin girişinde dev bir Osmanlı arması işlenmiş. Osmanlı'nın yıkılış dönemine denk gelen ve Sultan II.
Abdülhamid'in tahttan indirilişinden 7 sene sonra inşa edilen camideki Devlet-i Aliyye armasının ilginç bir hikâyesi bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid, Osmanlı'nın uyguladığı dünya Müslümanlarını hilafet çatısı altında birleştirme politikası kapsamında tüm dünyadaki Müslümanlara ilim adamı göndererek Osmanlı'yı ve hilafeti anlatmıştı. Cami cemaati ve çevredeki Müslümanlar; o dönem Siam Krallığı'nda yaşayan Müslümanların İslam'a ve hilafete bağlılıklarını yinelemek için 20. yüzyılın başlarında Halife II. Abdülhamid'den bir nişane talep ettiğini ifade ediyor. Bu talebin ardından Osmanlı'nın Siam Krallığı Müslümanlarına kendilerine numune olacak bir Osmanlı arması gönderdiği belirtiliyor. Armanın ellerine ulaşmasının ardından ülkedeki Müslümanların; yeni yapılan camilerinin giriş kapılarının üzerine bu armanın aynısını yapmaya başlayarak hilafete olan bağlılıklarını ifade ediyor. Osmanlı'nın yıkılışı ve hilafetin sona ermesinin ardından ise Taylandlı Müslümanların bu uygulamaya son verdiği kaydediliyor.
2009'da Tayland'da bulunan Pew
Araştırma Merkezi adlı bağımsız bir kuruluşun araştırmasında ülkede 4 milyon Müslüman bulunduğu belirtilirken, bazı bilim adamları da bu sayının 8 ila 10 milyon arasında olduğunu iddia ediyor. BANGKOK AA