Ukrayna'da yayınlana günlük gazetelerden Ukrayinska Pravda gazetesinde Andriy Skipalskiy imzasıyla çıkan haberde, Cumhurbaşkanı Viktor
Yanukoviç'in masasında onay bekleyen "5164 sayılı"
tütün mamullerinin reklamını,
sponsorluğunu ve satışını tamamen
yasaklayan
kanun ele alındı.
Haberde, bu konuda Türkiye'nin
model olarak alınması gerektiği vurgulandı.
Geçtiğimiz yıl
Eylül ayında 450 sandalyeli Ukrayna
Parlamentosu'ndan 332 milletvekilin desteğiyle geçen
yasa tasarısı, aylar sonra Parlamento Başkanı Vladimir Litvin tarafından onay için
Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti.
Muhabire göre, yasanın bekletilmesin arka planında yaklaşan seçimler var. Seçimlere kadar "tütün" yasası cumhurbaşkanlığı makamınca onaylanmazsa, yasayı hazırlayan meclis değişeceği için yasa da otomatik olarak düşecek. Böylece
ülke tarihindeki ilk kez bir yasa "kadük" duruma düşmüş olacak.
Öte yandan, devlet
radyo televizyon kurumu, gazetecilere gönderdikleri mektuplarla, hep bir ağızdan kanunu onaylamaması için Yanukoviç'ten talepte bulunmasına dikkat çekildi.
Reklamcılar, televizyoncular ve gazeteciler yeni kanunun onaylanması halinde, reklam gelirlerinin düşeceğini iddia ediyor.
Haberinde "bu kanun çıksa bile uygulanmaz" diyenlerin tezlerine de yer veren Skipalskiy, Türkiye'de de bir kesimin aynı görüşte olmasına rağmen Türkiye'nin; sağlık, sigara reklamları ve fiyatları, sponsorluk, içme yerleri gibi hususlarda köklü reformlar yapmayı başardığını yazdı.
Skipalskiy gazetesinde; "Artık İstanbul'da ve diğer şehirlerde ya ‘dayatmacı' veya ‘üst üstüne yapıştırılmış' sigara reklamları göze batmıyor. Satışlar umuma açık vitrinlerde yapılmıyor. Demek ki artık Türk çocukları yeni bir ortamda, sigaranın saldırılarından uzak bir ortamda büyüyorlar; ya bizim çocuklarımız ne olacak?" şeklinde yazdı.
Eylül ayında meclisten geçen yasanın bugünlerde Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından onaylanarak yürürlülüğe girmesi bekleniyor.
Yasa ile birlikte Ukrayna'daki görsel ve yazılı basın başta olmak üzere, sigara reklamı tarihe karışacak. Bu çerçevede kitaplarda,
ulaşım araçlarında, dış reklam yerlerin, kamuya açık mekanlarda ve internet sitelerinde sigara reklamı yapılamayacak.
Öte yandan sigara ve tütün şirketleri, televizyon ve radyo programlarına, sağlık,
spor, eğlence ve kültür etkinliklerine de reklam içerecek şekilde sponsor da olamayacak.