BBC'nin
Afrika muhabiri Andrew Harding'in kaleme aldığı ve yayın kurumunun internet sitesinde yer alan yazı, "
Somali yardım edilmesi zor bir yer olarak bilinmeye devam ediyor" ifadesiyle başlıyor.
Harding, başkent Mogadişu'nun güneyindeki sahil çizgisinde tepe boyunca yerinden edilmiş aileler için "düzenli ve yeni bir çadır kampın" yer aldığını kaydederek, bu kampın "
yabancıların doğru yaklaşımla neler başarabileceğini gösteren bir
anıt niteliği taşıdığı" yorumunu yaptı.
Somali'deki Türk Kızılayı'nın Başkan Yardımcısı Alper Küçük'ün, Somali'de herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadıklarını ifade ettiğini bildiren Harding, Küçük'ün "12 bin insan için, 2 bin 100 çadırımız var.
Somalililer bize aileleri gibi davranıyor. Onlar için bir şeyler yapmak isteyenleri memnuniyetle karşılayacaklarından eminiz" sözlerini aktardı.
Afrika Birliği'nin Eşşebab'ı Mogadişu'dan çıkarmasının ardından başkentte "en görünen yabancı varlığın
Türkiye olduğunu" belirten Andrew Harding, yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Birçok uluslararası organizasyon havaalanı yakınında üst düzeyde korunan Amisom üssüne tıkılmış kalmışken, yaklaşık 200
Türk vatandaşı bu şehirde yaşıyor ve inşaattan, lojistiğe ve yardıma kadar birçok projede çalışıyor."
"Onlar bizim kardeşlerimiz"
Somalililere, Türklerden bahsedildiğinde "Onlar bizim kardeşimiz" ortak tepkisi alındığını belirten Harding, Aden isimli bir Somali vatandaşının Türkiye ile ilgili "Bazıları konuşurken, onlar bir şeyler yapıyor" dediğini aktardı.
Harding yazısında, "Peki neden diğer ülkeler ya da
Birleşmiş Milletler daha aktif değil? Geçen yıllar boyunca Somali'de öldürülen yardım görevlilerinin sayısını dikkate aldığımızda, güvenlik önlemleri alan kuruluşları eleştirmek doğru mu?" sorusunu yöneltti.
İngiltere'nin yeni Somali Büyükelçisi Matt Baugh'un görüşlerine de yazısında yer veren Harding, Büyükelçi Baugh'un, "Türkiye'nin, Somali'de operasyonel olarak neler yapılabileceğini gösterdiğini" söylediğini bildirdi.
Türkiye'nin Somali'deki yardımlarının ve bu ülkede yaptıklarının özellikle yardım kuruluşları üzerinde "katalizör etkisi" yaptığını ifade eden Harding, BM'nin Somali'deki insani yardım koordinatör yardımcısı Killian Kleinschmidt'in şu sözlerini aktardı:
"Türk yardımı, yardım hızını artırdı. Son günlerde yardım hızımızı artırmak için önemli adımlar atıyoruz. Bazı kuruluşlar yavaş, bazıları daha hızlı."
Mogadişu'daki güvenlik ortamının iyileşmesinin bu şehre yardım fırsatını artırdığını vurgulayan BBC muhabiri Andrew Harding, ancak başkent dışında Eşşebab'ın kontrolü altındaki bölgelere ulaşmanın ve yardım etme yolları aramanın hala zor olduğunu bildirdi.