Fransa'daki Türk dernekleri, yarın sabah saatlerinden itibaren
senato binası önünde toplanarak,
yasa teklifinin reddedilmesini talep edecek.
Ermenilerin de, yine senato önünde bir gösteri yapması bekleniyor.
Senato
genel kurulunda, yasa teklifinin oylamasından önce kanunlar komisyonunu, teklifin ''incelenmeye alınmaması'' öngören değişiklik önergesi oylanacak. Değişiklik önergesi kabul edilirse, teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek.
Geçen yıl 4 Mayıs'ta yine konu ile ilgili başka bir
yasa tasarısı, kanunlar komisyonunun verdiği değişiklik önergesinini kabulüyle, genel kurulda oylanmadan gündemden düşürülmüştü.
Kanunlar
Komisyonunun,
Meclis'te kabul edilen yasa teklifinin karşısında geçen hafta aldığı kesin tavır, yasa teklifinin senato genel kurulunda da reddedilme şansını artırıyor.
Önemli
hukukçu senatörlerden oluşan Kanunlar Komisyonu'nun ''anayasaya aykırı olduğu''gerekçesiyle
Çarşamba günü kabul ettiği değişiklik önergesinin, yasa teklifine karşı çıkanların sayısını da artırması bekleniyor.
Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, ''radikal sol'', ''yeşil grup ve ''yeni merkez gruba'' üye senatörler daha önce, yasa teklifine 'hayır''diyeceklerini açıklamıştı.
Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Parti'ye üye senatörler ve
iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne üye senatörler, yasa teklifini reddedilmesi konusunda ikiye bölünmüş durumda.
Cumhurbaşkanı Nicolas
Sarkozy ve Sosyalist lider
Francois Hollande, üç ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ermeni seçmenlerin oylarını alabilmek için yasa teklifinin kabul edilmesini istiyor. Ancak, Meclis gruplarına tamamen hakim olan Sarkozy ve Hollande, senatodaki gruplarına aynı rahatlıkta hakim değil.
İktidar partisi ve Sosyalist senatörlerin önemli bir kısmı, ''anayasaya aykırı'' olduğu gerekçesiyle yasa teklifine karşı.
Eski senatör ve
adalet bakanlarından Robert Badinter'in, geçen yıl 4 Mayıs'ta yapılan ve gündeme alınmayan yasa teklifinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşma, Ermeni olaylarıyla ilgili çıkartılmak istenen ikinci yasa tasarısı hakkında, ''anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle
dava açılması halinde, birinci yasanın da iptal edileceği'' konusunda yaptığı uyarı, Fransa'da önemli bir hukuk tartışmasını da beraberinde getirmişti.
Yine
Fransız parlamentosu'nun, ''tarihi olaylarla ilgili parlamentoların değil tarihçilerin söz sahibi olması gerektiğini'' savunan raporu ile birlikte Fransa'nın ünlü tarihçilerin, ''ulusal parlamentoların tarihi olaylar konusunda yasa yapmasını isteyen'' ünlü bildirisi, Fransız kamuoyunda ikinci yasaya karşı çıkanların sayısını artırmıştı.
Fransa'nın ünlü gazeteleri
Le Monde,
Le Figaro ve Liberation, başmakalelerinde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını suç sayılmasını öngören yasa teklifi karşısında görüş bildirmişti.
Fransa'daki Ermeni diasporasına ait internet sitelerinde de, yasa teklifinin bu kez kabul edilme şansının çok kolay olmadığı yorumları yapılıyor.
AA