Her yıl dünyada 15 milyon kişi inme geçirdiğini belirten uzmanlar, 6 milyon kişinin ise inme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Uzmanlara göre, bu rakam dünya genelinde AIDS, tüberküloz ve sıtma kaynaklı ölümlerden daha fazla. Her 5 kadından biri ve her 6 erkeden biri inme ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan uzmanlar, Amerika verilerine göre, kadınlarda inme geçirme olasılığı meme kanserinden fazla. Türkiye'de de kadınların daha sık inme geçirdiği gözlendiği kaydedildi.
29 Ekim Dünya İnme Günü'nde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnme Merkezi'nde beyin krizi geçirip hayata yeniden başlayan hastalar, inmeye dikkat çekmek üzere bir araya geldi. Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, inmenin ölme nedenleri arasında üçüncü sırada olduğunu söyledi. Prof. Gönen, "Böyle merkezlerin olması inmeden ölümleri azaltacaktır. İlk 4,5 saat içinde damar açıcı tedaviler, ilk 6 saat içinde de anjiyografi uygulanması hastaların hayatını kurtarmaktadır. Şuana kadar 460 hastaya müdahale edildi. Yakın bir gelecekte bu merkez, Sağlık Bakanlığı Hava Ambulans Sistemi ile İstanbul'dan Hakkari'ye kadar Türkiye'nin pek çok ilinden hasta alacak." dedi.
KADINLARDA SİGARA YÜZÜNDEN ARTIK İNME DAHA FAZLA
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Atilla Özcan Özdemir ise hasta yakınlarının yaptığı en büyük hatanın 112'yi aramak yerine kendi çabaları ile hastaneye gelmek olduğunu belirtti. Prof. Dr. Özdemir, kadınlar arasında inmeden ölümlerin arttığını vurgulayarak, "Kadınlar arasında sigara içiminin yaygınlaşması nedeni ile inmeden ölümler kadınlar arasında arttı. Meme kanserinden daha çok inmeden ölümler daha fazla." dedi.
OBEZİTEDEN KORUNAN, İNMEDEN DE KORUNUR
Prof. Dr. Özdemir, inmenin hipertansiyon, şeker hastalığı, obezite, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam sonucu oluşabileceğini vurguladı.Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı, "İnmenin en önemli nedeni hipertansiyondur. Hipertansiyondan korunmak için tuzu hayatımızın bir parçası olarak görmememiz ve egzersiz yapmamız, obeziteden korunmamız gerekir." diye konuştu.
Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı, 2010 yılında başlayarak 'Eskişehir Beyin Krizi Protokolü' çerçevesinde bir tedavi algoritması oluşturduklarını belirtti. Özcan, "Kapsamlı inme merkezini bünyesinde barındıran ve Eskişehir'in Merkezi olan ESOGU İnme Merkezin'de toplam 460 hastaya müdahale edildi. 110 hastaya katater, 350 hastaya da kol damarı yoluyla yapılan müdahaleler sonucunda ortalama yüzde 50 hasta hafif bağımlı veya bağımsız olarak yaşamlarına devam etmektedirler." ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Özdemir, Türkiye genelinde inme sıklığının her 100 bin kişide 175 olduğunu ifade aktardı. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemiz genel nüfusuna göre bir yılda ortalama 125 bin yeni inme vakıası olmaktadır. Beyin krizi her yaşta görülebilirse de yüzde 28 kadarı 65 yaşından önce, yüzde 72 kadarı ise 65 yaşından sonra oluşmaktadır. Türkiye'de inme vakıalarının yüzde 71'i beyin infarktüsü, yüzde 29 kadarı ise beyin kanamasıdır. Bu oranlar Batı Avrupa ülkelerinde beyin infarktüsü için yüzde 84-89, beyin kanaması için ise yüzde11-16 arasındadır."
CİHAN