Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından antineoplastik ilaçların temini ile ilgili bir genelge yayınlandı.
Genelgede kemoterapide kullanılan ilaçların eczanelerden alındığı vurgulandı. Ancak 1 Temmuz’dan itibaren bu sistemde değişikliğe gidileceği belirtilerek kanser ilaçlarının hastaneler tarafından hastaya sunulacağının belirtildi.
KEMOTERAPİDE KULANILANLAR
Genelgede şu ifadeler yer aldı: “Günübirlik kemoterapi tedavilerinde 01/07/2015 tarihine kadar kullanılacak olanların hastaya reçete edilerek serbest eczanelerden temin ettirilmesini, 01/07/2015 tarihinden itibaren günübirlik tedaviler dahil yatarak tedavilerde kullanılacak kanser ilaçlarının ise genel sekreterliğinizce hastaya reçete edilmeyecek şekilde satın alma süreçlerinin planlamasını, sağlık tesislerinin bilgilendirilmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınmasını ve konunun takibinin genel sekreterliğinizce hassasiyetle yapılmasını önemle rica ederiz.”
İLAÇLARI KORUYAMAYACAKLAR
Uygulamaya tepki gösteren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Danıştay’a dava açacaklarını belirtti. Hastanede ilaç bulundurmanın büyük risk taşıdığına değinen Saydan, “İlaç çalınma olaylarını duyuyoruz. Kanser ilaçlarını koruyamayacaklar” dedi.
120 MiLYON BAKANLIĞA AKACAK
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, kanser tedavisinde kullanılan antineoplasiklerin satılan ilaçların yüzde 10’unu oluşturduğunu aktardı. 2014 yılı tüketim maliyetinin 1.3 milyar TL olduğunu belirten Kızılay, “Eczaneler kanser ilaçlarından yılda 120 milyon TL kazanıyor. Bu, yeni uygulamayla bakanlığa aktarılacak” dedi.
HASTALIĞIN HER EVRESİNDE KULLANILIYOR
Saydan, bu ilaçların kanser hücrelerinin üremesini önlemek için kullanıldığını belirtti. Saydan, hastalığın her evresinde bu ilaçların kullanılabildiğine işaret etti. İlaçların çok pahalı olduklarını ancak belli bir fiyat aralığı belirtilemeyeceğini aktardı. Sağlık Bakanlığı ise hangi ilacın hastanelere devredildiği yönündeki soruları yanıtsız bıraktı.
Bugün