Edirne'yi istila etmeye başlayan sivrisineğe karşı seferberlik başlatıldı.
Havaların ısınmasıyla birlikte ilde sivrisineklerin sayısında ciddi artış meydana geldi. Güneşin batmasıyla birlikte ortaya çıkan sivrisinekler halka rahatsızlık vermeye başladı. Havaların ısınması, şehir merkezine yakın alanlarda çeltik ekiminin yapılması, komşu ülke Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle yeteri ilaçlamayı yapamaması gibi nedenle sayısı arttığı belirtilen sivrisineğe karşı Edirne Belediyesi topyekûn bir mücadele başlattı. Yıl boyunca sivrisineğin üreme alanlarında ilaçlama yapan ekiplerin sayısını yaz döneminde artırdı.
Edirne'de şehir merkezine yakın çeltik alanları, Meriç kıyısında, insanların evlerine çekildiği saatlerde ilaçlama yapılıyor. Avrupa Birliği standartlarında ve çevreye zarar vermeyen ilaçların kullanıldığı mücadele ile sivrisinekler kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, şehirde son iki haftadan sivrisineklerde ciddi bir artış olduğunu söyledi. Bunun en önemli nedeninin yerleşim birimlerine yakın yapılan kaçak çeltik ekimi olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Çeltik üretiminin şehir merkezindeki son evden bir kilometre yakınına kadar çeltik üretilemez. Ama ne yazık ki bu sene daha artmakla birlikte çok fazla kaçak çeltik ekimi var. Bu kaçak ekim nedeniyle Edirne belli zamanlarda sivrisinek sorunuyla karşı karşıya kalıyor." dedi.
Edirne'de bu yıl 4 kez nehirlerin taştığına dikkat çeken Başkan Yardımcısı, taşkınların oluşturduğu su birikintilerinin ciddi sorun oluşturduğunu kaydetti. Tanrıkulu, komşu ülke Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle son 5 -6 yıldan bu yana yeteri ilaçlama yapamamasının sivrisinek artışının bir başka nedeni olduğunu açıkladı.
Sivrisineklerin rüzgârın da etkisiyle yaklaşık 6 kilometrelik bir mesafeyi gidebildiğini, bu nedenle ülkeler arasında geçiş yaptığına vurgu yapan Tanrıkulu, Yunanistan'ın Orestiada bölgesinde ilaçlama çalışması yapacağının haberini aldıklarını sözlerine ekledi. CİHAN