Edirne'de sivrisinekle hava destekli mücadele dönemi başladı


Edirne'de sivrisinekle hava destekli mücadele yapılması için çalışma başlatıldı.

Bulgaristan ve Yunananistan'a komşu, Meriç, Tunca ve Arda nehirlerinin birleştiği Edirne'de, her yıl yaşanan nehir taşkını, yerleşim birimlerine yakın çeltik ekimi, Yunanistan'ın yeterli mücadele yapamaması sivrisinek sayında patlama meydana getirdi. Havaların ısınmasıyla birlikte sayıları hızlı artan sivrisinekler Edirnelilere kâbus dolu geceler yaşatıyor. Vatandaşın korkulu rüyası haline gelen sivrisineklerle mücadele için belediye yoğun bir çaba gösteriyor.

Yaz döneminde ekip sayısını artıran Edirne Belediyesi yaz boyunca aralıksız mücadele yaptı.
Belediye bir yandan rutin mücadelesini sürdürürken soruna kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla araştırmalar yaptı. Bunun sonucunda Almanya'da Ren Nehri civarındaki belediye tarafından kurulan Sivrisinekle Mücadele Vakfı (KABS) ile irtibata geçildi. Bu kapsamda vakfın Alman Koordinatörü Dr. Norbert Becker, Edirne'ye davet edilerek sivrisinekle mücadele konusunda deneyimlerini paylaşması sağlandı. Alman Vakfın yönlendirilmesi ile projenin kapsamın genişletildi.

Aynı sorunla mücadele eden Bulgaristan Harmanlı ve Yunanistan'ın Orestiada belediyeleri de projeye dahil edildi. Vakfın yardımıyla yaz döneminde Edirne'ye karadan mücadele yapıldı. Gelecek yıl yapılması planlanan havadan mücadele için ilk deneme yapıldı. Zirai ilaçlamada kullanılan bir uçak Edirne'de havalanarak Meriç Nehri kıyısındaki çeltik tarlalarında deneme yaptı.

Uçağın indiği piste gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan'da üç şehrin ortak bir proje gerçekleştirdiğini söyledi. Gürkan, "Bu yıl yaklaşık 20 gün kadar sivrisinek oldu. Onun dışında çok fazla sinek problemi yaşamadık. O 20 gün yoğun günlerdi. Ama dışındaki süreçte çok fazla sivrisinek olayı olmadı. Doktor Becker'in bizi yönlendirmesi, verdiği eğitimler, başkan yardımcım Ertuğrul bey Almanya'ya gitti. Bu çalışmaları yürütüyoruz. Bugün de bir anlamda deneme yapacağız. Uçakla biyolojik mücadeleyi devam ettireceğiz." dedi.

Almanya'da bu işle ilgili projenin yazımının devam ettiğini anlatan Gürkan şunları söyledi: "Yaklaşık 3 milyon Euro civarında bir proje. Önümüzdeki yıl tam teşekküllü olarak hem Türkiye hem Yunanistan ve hem de Bulgaristan'da sivrisinekle mücadele tam anlamda başlatıp vatandaşlarımızın bu sorundan kurtulmalarını sağlayacağız."

Bu mücadele yönteminin bölgenin ekolojik dengesini olumsuz etkilemeyeceğini vurgulayan Gürkan, "Bugüne kadar yapılan mücadelenin çoğu kimyasal tabanlı mücadelelerdir. KABS'ın ürettiği ise biyolojik mücadele. Doğayla hiçbir problemi yok. En çok dikkat ettiğimiz husus bu zaten. Çevreyle hiçbir bir problemi yok. Tercih etmemizin en önemli faktörü de bu oldu." diye konuştu.

Alman Sivrisinekle Mücadele Vakfı (KABS) Koordinatörü Dr. Norbert Becker, Almanya'nın yukarı Ren Nehri bölgesinden geldiğini belirterek "Bizim bu bölgede de nehir taşkınları nedeniyle burada oluşan sivrisinek problemi ile çok benzer bir probleminiz var. Bu nedenle burada bu problemin çözümü için işbirliği kapsamında bir arada bulunuyoruz." şeklinde konuştu.

Almanya'da sivrisinek problemini biyolojik yollarla çözdüklerini kaydeden Becker, sadece larvalara etki eden ve çevrede hiçbir canlıya zarar vermeyen biyolojik bir yöntemle mücadele ettiklerini ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Edirne'de sivrisinekle hava destekli mücadele dönemi başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER