Okullar açılmasın!
Pazartesi günü 18 milyon öğrenci ders başı yapacak. Ancak darbe girişiminin ardından yaklaşık 50 bin öğretmenin görevden uzaklaştırılması sonucu oluşan öğretmen açığı ve kitapların olmaması nedeniyle sendikalar okulların açılmasının ertelenmesini talep ediyor. Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu şube başkanı Selçuk Türkoğlu, okulların açılmaya hazır olmadığını söylerken, Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Uca da eğitim öğretim döneminin ertelenmesi talebini talep etti. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ise pazartesi günü ders başı yapacak 18 milyon öğrenciden yaklaşık 1 milyonunun öğretmensiz kalacağını söyledi.
CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇACAK
Memur Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Eğitimciler Birliliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Van Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Uca, 2016/2017 eğitim öğretim döneminin belirlenen tarihte açılmasının ciddi sıkıntılara sebep olacağını bildirdi. Eğitim-Bir-Sen binasında açıklamalarda bulunan Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Uca, terör örgütleriyle bağlantılı olan öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması sonucu öğretmen açığının oluşması ve okulların fiziki anlamda eğitim öğretime hazır olmadığını söyledi. Uca, “Sendika olarak yaptığımız inceleme ve gözlemler sonucunda bazı okullarımızda devam eden tamirat, boya ve badana işleri nedeniyle eğitim öğretim aksayacaktır. Yine, öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak olan ders kitaplarının dağıtımının MEB tarafından durdurulmasıyla ders kitaplarının planlanan şekliyle 19 Eylül 2016 tarihine yetişmeyeceği ve bu durumun da ciddi sorunlara neden olacağı düşünülmektedir” dedi.
ÖĞRETMEN İHTİYACININ GİDERİLMESİ ÖNEMLİ
Uca, 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala şer odakları tarafından 15 Temmuz'da yaşatılan darbe ve işgal girişimi ile Türkiye'nin birçok boyutuyla olağanüstü bir süreçten geçtiğini ifade ederek, “Ülke olarak içinden geçtiğimiz bu zor, sıkıntılı dönemde birlik ve beraberlik içinde tesis edilecek barış ve kardeşlik ruhunu ayakta tutmamız gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz sıkıntıları aşmanın, sorunlarımızı çözmenin yolu, birlik ve beraberliğimizi kilit taşları ile daha da sağlamlaştırmak ve eğitime hem maddi hem de manevi olarak yapacağımız yatırımlarla olacağını bilmeliyiz. 2016-2017 eğitim öğretim yılında öğrenci, öğretmen, veli ve tüm eğitim paydaşlarıyla her kesimin sıkıntı yaşamaması için hem devletimizin, hem Türkiye'nin en büyük sendikası olarak biz Eğitim Bir-Sen, hem de diğer eğitim sendikaları üstüne düşeni en hassas şekilde yapması gerekmektedir. Bu bağlamda; eğitim öğretim işleyişinin çok kapsamlı bir faaliyet olduğunu düşündüğümüzde; eğitim kurumlarının fiziksel olarak hazır halde bulundurulması, öğretmen ihtiyaçlarının giderilmesi, ders kitaplarının öğrencilerimize ulaştırılması ve temizlik işlerini yürütecek yardımcı personelin bu kurumlarımızda görevlendirilmesi de çok önemli görülmektedir” şeklinde konuştu.
ÜLKE GENELİNDE BİR YA DA İKİ HAFTA ERTELENMESİ YERİNDE BİR KARAR OLUR
Her yıl İş-Kur tarafından görevlendirilen yardımcı hizmetli personelin ekim ayından önce işe başlamalarının mümkün görülmediğini aktaran Uca, “Okullarımızın temizlik işleri ve diğer düzenleme işlerinin fazlasıyla aksayacağını, öğrencilerin sağlık problemi yaşayacaklarını ve okul yönetimlerinin çok zor durumda kalacaklarını göstermektedir. İlimizde gerçekleştirilemeyen müdür yardımcılığı atamaları sonucu birçok okulumuzda müdür yardımcılığı eksiği bulunması da okul yönetimlerini zor durumda bırakacakları başka bir konu gibi görünmektedir. İl dışı tayinler, özür durumları nedeniyle yapılan tayinler, terör örgütleri ile bağlantıları olduğu belirlenerek açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin durumları; özellikle ilimizde, bölgemizde ve ülkemizin genelinde çok sayıda öğretmen eksikliğine yol açmıştır. Ayrıca bu öğretmenlerin yerine yapılacak atamaların ekim ayı içerisinde yapılacak olmasıyla bu tarihe kadar pek sağlıklı olarak görmediğimiz ücretli öğretmen görevlendirilmesinin de yapılamayacağı anlamına geleceğinden, okulların eğitim öğretime başlaması büyük problemlere yol açacaktır. Bu nedenlerle ihraç edilen öğretmenlerin yerine atama yapmak, ücretli öğretmen görevlendirmelerini tamamlamak ve diğer eksikliklerin giderilmesini sağlamak için, Bakanlığımızın ülke genelinde okulları bir ya da iki hafta süreyle ertelemesi yerinde bir karar olacaktır” ifadelerini kullandı.
TÜRK EĞİTİM-SEN: BURSA’DA 4 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN İHTİYACI VAR
Türk Eğitim-Sen’den de 2016-2017 eğitim öğretim yılının erken ve eksikle açılmasına tepki geldi.
Hizmet Hareketi'ne yönelik soruşturmalar kapsamında KHK ile Bursa’da bin 117 öğretmenin meslekten atıldığını ifade eden Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu şube başkanı Selçuk Türkoğlu, “Onların yerine yeterli atama yapılmamıştır. Tabi ki suç işleyen suçunu çekmeli ve temizlenmelidir. Biz kimsenin suçuna ortak değiliz. Ancak hiçbir savunmaya, ifadeye başvurulmadan yapılan bu işlemlerde ne yazık ki kurunun yanında yaşta yanmaktadır. Eğitim ve öğretim çalışanları tedirgin, eğitim ortamları güvensiz hale gelmiştir. Bursa’da yaklaşık 4 bine yakın öğretmen ihtiyacı vardır” diye konuştu.
'580 MÜDÜRDEN 550'Sİ YANDAŞ'
Türkoğlu, “Öğrencilerin 2016-2017 yılı için kitapları hazır değil, açığa alınmış ya da görevden ihraç edilen öğretmenlerin durumu muamma, ayrıca yerine atanan öğretmenler başlamamış, atanan öğretmenler mülakata alınmamış, bayram dönüşü olduğu için öğrencilerin kıyafetleri ve kırtasiye malzemeleri alınamamıştır. Cumhurbaşkanının iktidar ve muhalefet partilerinin yaptığı birlik, beraberlik, liyakat temalı pek çok açıklamalarına karşın Bursa’da esas olan yandaş ruhu, kendinden olmayanı ötekileştirme ve yok saymadır. Nitekim mülakatla öğretmen seçim komisyonlarına 30 üyeden 28’i yandaş sendikalardan seçilmiştir. Son 3 mülakatla müdür ataması neticesinde atanan 580’e yakın müdürün 550 tanesi yandaş sendika mensubudur” dedi.
OKUL SAYISI KADAR
Bursa’da şehrin doğusunda Bangladeş standartlarında eğitim söz konusu olduğunu iddia eden Türkoğlu, “Batısında Brüksel standartlarında eğitim vardır. İkamete dayalı eğitim sistemi yüzünden çocuklarımız hak ettikleri eğitim şartlarından mahrum kalmaktadır. Bursa’nın en az 7 bin dersliğe, 4 bin öğretmene ihtiyacı vardır. Okul sayısı kadar kadrolu hizmetlimiz yok, özellikle göç alan bölgelerimizde okullara kokudan girilememektedir. Veliler çocuklarını servisle okullara yollamaya mecbur bırakılmıştır. Liselerden mezun olma oranı yüzde 50 civarındadır. 2016 TEOG yerleştirmelerinde Anadolu Liseleri taban puanı 415, İmam Hatip Liselerinde 268, Meslek Liselerinde ise 207’dir. Yani öğrencilerimiz Anadolu Liseleri tercih etmektedir ancak Bursa’da yeteri kadar Anadolu Lisesi olmaması çocuklarımızı istekleri dışında İmam Hatiplere ve Meslek Liselerine gitmeye mecbur bırakmaktadır. 41 bin çocuğumuz TEOG sınavına girmiş ancak bunlardan sadece 11 bini Anadolu liselerine girebilmiştir. Bu 30 bin çocuğumuzun yarısı Eskişehir, Balıkesir gibi illerimizde 350 puanla çok rahat Anadolu liselerine gidebilmektedir” diye konuştu.
1 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ ÖĞRETMENLE BULUŞAMAYACAK
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir de okulların eğitime hazır olmadığını ancak zamanında açılması gerektiğini belirterek, “Okulların zamanında açılmaması da sorunu çözmeyecek. Okullar hazır değil. MEB bu konuda özür dilemeli ve özeleştiri yapmalı. Çünkü okulların açılış tarihi belliydi. Şu anda 50 bine yakın öğretmen sistemden çıkarıldı. 30 bine yakın öğretmenin devletle ilişiği kesildi. 20 bine yakını da açığa alındı” diye konuştu.
KADROLU ÖĞRETMEN ATANMALI
Doğuda öğretmen açığının olduğunu, yeni açığa almalarla bu sayının daha da çoğaldığına işaret eden Demir, şöyle konuştu: “Çocukların öğretmenlerle buluşma şansı azaldı. 18 milyon öğrenci pazartesi günü ders başı yapacak. Ancak milyon civarında öğrencinin öğretmenle buluşamayacağını düşünüyorum. Bu arada bakanın açıkladığı norm fazlası öğretmen konusu yanlış bilgi. Güncellenip değerlendirmenin ona göre yapılması gerekiyor. Bizim önerimiz ihtiyaç kadar kadrolu öğretmenin atanması.”